Bezglutenowa babka czekoladowa
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Ten przepis to prawdziwy HIT! Bezglutenowa babka czekoladowa, która nie zawiera również mleka zwierzęcego i jajek. Jednym słowem idealna dla alergików, osób z nietolerancjami jak i wegan, a przy okazji jest naprawdę pyszna!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 35 min | 45 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
mąka bezglutenowa uniwersalna - 2 szklanki
mleko sojowe - 1 1/2 szklanki
gorzkie kakao - 4 łyżki
olej - 1/2 szklanki
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
aromat pomarańczowy - 3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę.
Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Ciasto przelewamy do formy na babkę (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
Babkę pieczemy 35 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowa – jeśli nie to dopiekamy.
Bezglutenowa babka czekoladowa możemy być podawana z owocami, oprószona cukrem pudrem lub polana lukrem!
Uwagi
Porcja na jedną większą foremkę o średnicy 15 cm lub kilka mniejszych.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!