Tarta z kurczakiem i pomidorami
Normalny
Przystępny
Tarta z kurczakiem i pomidorami to pyszna, wiosenna propozycja na obiad. Robi się ją prosto, a smak i delikatność z pewnością Was zachwyci!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 45 min | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
Ciasto kruche:
mąka pszenna - 250 g
masło - 150 g
jajko - 1 sztuka
mleko - 2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
pomidory - 2 sztuki
pierś z kurczaka - 200 g
czerwona cebula - 1/2 sztuki
żółta papryka - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
oregano - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - 1/4 łyżeczki
olej do smażenia
sól
pieprz
Masa jajeczna:
jajka - 3 sztuki
śmietanka kremówka - 200 ml
ser żółty - 150 g
musztarda - 1 łyżeczka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche:
Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i rozcieramy tak, aby powstały nam grudki ciasta.
Następnie dodajemy jajko, mleko, zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, wykładamy nim formę i nakłuwamy.
Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Ciasto na tartę powinno być zarumienione.
Nadzienie:
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem ziołowym i obsmażamy na rozgrzanej patelni.
Gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy około 2 minuty i dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę.
Całość doprawiamy oregano, solą, pieprzem. Smażymy jeszcze przez około 4 minuty.
Masa jajeczna:
Jajka miksujemy ze śmietanką i musztardą.
Dodajemy starty ser żółty, całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Tarta z kurczakiem i pomidorami:
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie. Na nim układamy pokrojone w plastry pomidory. Całość zalewamy masą jajeczna.
Tartę pieczemy 20-25 minut również w 180 stopniach.
Tarta z kurczakiem i pomidorami może być podawana na gorąco, ale smakuje równie dobrze na zimno!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!