Puchata bułka drożdżowa


x

Normalny

Tani


Puchata bułka drożdżowa jest niezwykle delikatna w smaku, długo zachowuje świeżość i idealnie komponuje się z konfiturą lub masełkiem, zarówno na słodko jak i słono:)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 30 min 30 min 2 h
Przygotowanie 1 h 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • mąka pszenna - 500 g

  • mleko - 250 ml

  • jajka - 2 sztuki

  • masło (miękkie) - 120 g

  • drożdże (świeże) - 30 g

  • cukier - 80 g

  • cukier - 1/2 łyżeczki

Opcjonalnie:

  • rodzynki - 2 garście

PRZYGOTOWANIE

Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka z 1/2 łyżeczki cukru.

Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek, wlewamy drożdże i lekko przysypujemy mąką.

Naczynie przykrywamy ściereczka i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Jajka miksujemy z cukrem i solą na gładką masę, dodajemy je do wyrośniętego zaczynu wraz z pozostałym mlekiem.

Ciasto wyrabiamy 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut.

Ciasto przykrawamy ściereczką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, tym razem na 30 minut.

Po tym czasie ponownie je wyrabiamy przez 5 minut. Pod koniec możemy dodać rodzynki jeśli ich używamy.

Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części, formujemy kulki.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i układamy w niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, bułka drożdżowa powinna być pieczona około 30 minut, ale w zależności od piekarnika czasami potrzebne jest dopieczenie jeszcze 10 minut. Dlatego przed wyciągnięciem zawsze patrzymy czy jest rumiana i sprawdzamy patyczkiem czy nie surowa!

Puchata bułka drożdżowa najlepiej smakuje delikatnie ciepła, serwowana z masełkiem!

Uwagi

Przepis na formę o średnicy 26 cm. Jeśli ciasto podczas wyrabiania bardzo mocno się lepi to dodajemy trochę mąki, ale staramy się nie za dużo!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.