Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad! A z dodatkiem lekkiej sałatki – również wiosenny 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
piersi kurczaka zagrodowego - 2 sztuki
imbir - 1/2 łyżeczki
ostra papryka - 1/2 łyżeczki
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
kurkuma - 1/4 łyżeczki
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz
olej rzepakowy - 3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem alby były cieńsze.
Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce z olejem i powstałą marynatą nacieramy kurczaka.
Mięso odstawiamy do marynowania na godzinę.
Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni (pod przykryciem) po 5 minut z każdej strony. Oczywiście jeśli nasze filety są cieniutkie to skracamy czas, a jeśli grube – wydłużamy.
Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka najlepiej smakuje serwowana z lekką sałatką i pieczonymi ziemniakami!
Uwagi
Jeśli się spieszymy możemy skrócić czas marynowania lub w ogóle go pominąć. Ilość soli możemy zmniejszyć jeśli za nią nie przepadamy i w razie potrzeby doprawić już na talerzu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!