Mus czekoladowy z aquafaby
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Mus czekoladowy z aquafaby to idealna opcja nie tylko dla wegan, ale także osób lubiących puszyste i delikatne desery 🙂 Nam najbardziej smakuje wersja z aromatem pomarańczowym, ale z miętowym czy migdałowym też jest pysznie!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
aquafaba - 200 ml
gorzka czekolada (bez mleka) - 200 g
cukier puder - 2 łyżki
aromat pomarańczowy
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Odstawiamy do ostudzenia.
Aquafabę ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier puder. Powinno to trwać około 5-6 minut.
Wyłączamy mikser i łyżką lub szpatułką mieszamy pianę z przestudzoną czekoladą (powinna być płynna, ale tylko delikatnie ciepła!), mus przekładamy do miseczek lub pucharków i chłodzimy 1-2h w lodówce.
Gotowy mus czekoladowy z aquafaby podajemy sam, z owocami lub konfiturą!
Uwagi
Aquafaba to inaczej woda po odsączeniu ciecierzycy, którą znajdziemy w puszkach, słoiczkach, kartonikach z ciecierzycą! Gorzka czekolada bez mleka jest stosunkowo łatwo dostępna, tylko musimy czytać składy!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!