Mus czekoladowy z aquafaby


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Mus czekoladowy z aquafaby to idealna opcja nie tylko dla wegan, ale także osób lubiących puszyste i delikatne desery 🙂 Nam najbardziej smakuje wersja z aromatem pomarańczowym, ale z miętowym czy migdałowym też jest pysznie!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min
Gotowe 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

  • aquafaba - 200 ml

  • gorzka czekolada (bez mleka) - 200 g

  • cukier puder - 2 łyżki

  • aromat pomarańczowy

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Odstawiamy do ostudzenia.

Aquafabę ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier puder. Powinno to trwać około 5-6 minut.

Wyłączamy mikser i łyżką lub szpatułką mieszamy pianę z przestudzoną czekoladą (powinna być płynna, ale tylko delikatnie ciepła!), mus przekładamy do miseczek lub pucharków i chłodzimy 1-2h w lodówce.

Gotowy mus czekoladowy z aquafaby podajemy sam, z owocami lub konfiturą!

Uwagi

Aquafaba to inaczej woda po odsączeniu ciecierzycy, którą znajdziemy w puszkach, słoiczkach, kartonikach z ciecierzycą! Gorzka czekolada bez mleka jest stosunkowo łatwo dostępna, tylko musimy czytać składy!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.