pelniasmakow-banner

Sernik chałwowy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi


Chałwę uwielbiamy, a sernik chałwowy to już prawdziwa uczta dla podniebienia 🙂 Idealnie sprawdzi na się świątecznym stole jak i rodzinnych uroczystościach!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 1 h 1 h 30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

Spód:

  • ciasteczka zbożowe - 100 g

  • posiekane orzechy (mogą być laskowe lub włoskie) - 2 łyżki

  • masło - 50 g

Masa chałwowa:

  • ser twarogowy podwójnie mielony - 800 g

  • jajka - 4 sztuki

  • drobny cukier - 1 szklanka

  • chałwa waniliowa - 300 g

  • śmietanka kremówka 36% - 3/4 szklanki

  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Polewa:

  • chałwa waniliowa - 200 g

  • śmietanka kremówka 36% - 3/4 szklanki

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasteczka zbożowe kruszymy, masło roztapiamy. Całość mieszamy z orzechami i wykładamy spód formy do sernika.

Masa chałwowa:

Ser twarogowy miksujemy i stopniowo dodajemy jajka, cukier, śmietankę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy. Całość staramy się miksować tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser.

Chałwę drobno kruszymy, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy łyżką, przelewamy na przygotowany wcześniej spód.

Zagotowujmy 1.5 litra wody, przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy na najniższej półce piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Na wyższej półce układamy sernik chałwowy i pieczemy go 60 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, tylko lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Polewa:

W rondelki umieszczamy śmietankę, pokruszoną chałwę i blendujemy na gładką masę.

Całość podgrzewamy na małym ogniu, aby polewa zgęstniała. Oczywiście cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła.

Sernik chałwowy polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Uwagi

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.