Sernik chałwowy
Normalny
Drogi
Chałwę uwielbiamy, a sernik chałwowy to już prawdziwa uczta dla podniebienia 🙂 Idealnie sprawdzi na się świątecznym stole jak i rodzinnych uroczystościach!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 1 h | 1 h 30 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Spód:
ciasteczka zbożowe - 100 g
posiekane orzechy (mogą być laskowe lub włoskie) - 2 łyżki
masło - 50 g
Masa chałwowa:
ser twarogowy podwójnie mielony - 800 g
jajka - 4 sztuki
drobny cukier - 1 szklanka
chałwa waniliowa - 300 g
śmietanka kremówka 36% - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Polewa:
chałwa waniliowa - 200 g
śmietanka kremówka 36% - 3/4 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka zbożowe kruszymy, masło roztapiamy. Całość mieszamy z orzechami i wykładamy spód formy do sernika.
Masa chałwowa:
Ser twarogowy miksujemy i stopniowo dodajemy jajka, cukier, śmietankę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy. Całość staramy się miksować tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser.
Chałwę drobno kruszymy, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy łyżką, przelewamy na przygotowany wcześniej spód.
Zagotowujmy 1.5 litra wody, przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy na najniższej półce piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Na wyższej półce układamy sernik chałwowy i pieczemy go 60 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, tylko lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Polewa:
W rondelki umieszczamy śmietankę, pokruszoną chałwę i blendujemy na gładką masę.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, aby polewa zgęstniała. Oczywiście cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła.
Sernik chałwowy polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Uwagi
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!