Smażone krążki cebulowe


x

Łatwy

Tani


Smażone krążki cebulowe znane także jako onion rings to pyszna przystawka lub dodatek do dań. Zapraszamy na ten amerykański przysmak:)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • cebula - 2 sztuki

  • maka pszenna - 300 g

  • mleko - 450 ml

  • jajka - 2 sztuki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • sól - 2 1/2 łyżeczki

  • ostra papryka - 1 szczypta

  • bułka tarta - 1/2 szklanki

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Cebule obieramy, kroimy na plastry około 1cm i każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze krążki, przy okazji pozbywamy się przeźroczystych błonek.

W misce z wodą rozpuszczamy 1 łyżeczkę soli i moczymy cebulę przez około 25 minut. Po tym czasie ją odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mąkę mieszamy z pozostałą solą, proszkiem do pieczenia, obtaczamy krążki cebulowe i odkładamy na większy talerz.

Do miski z mąką, która nam została wbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę ostrej papryki i mieszamy do czasu utworzenia gęstego ciasta.

Olej mocno rozgrzewamy w garnku. Krążki cebulowe zanurzamy w cieście, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor (około 3 minuty).

Onion ringsy przenosimy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krążki cebulowe serwujemy z ulubionymi sosami!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.