Smażone krążki cebulowe
Łatwy
Tani
Smażone krążki cebulowe znane także jako onion rings to pyszna przystawka lub dodatek do dań. Zapraszamy na ten amerykański przysmak:)
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
cebula - 2 sztuki
maka pszenna - 300 g
mleko - 450 ml
jajka - 2 sztuki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 2 1/2 łyżeczki
ostra papryka - 1 szczypta
bułka tarta - 1/2 szklanki
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cebule obieramy, kroimy na plastry około 1cm i każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze krążki, przy okazji pozbywamy się przeźroczystych błonek.
W misce z wodą rozpuszczamy 1 łyżeczkę soli i moczymy cebulę przez około 25 minut. Po tym czasie ją odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Mąkę mieszamy z pozostałą solą, proszkiem do pieczenia, obtaczamy krążki cebulowe i odkładamy na większy talerz.
Do miski z mąką, która nam została wbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę ostrej papryki i mieszamy do czasu utworzenia gęstego ciasta.
Olej mocno rozgrzewamy w garnku. Krążki cebulowe zanurzamy w cieście, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor (około 3 minuty).
Onion ringsy przenosimy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krążki cebulowe serwujemy z ulubionymi sosami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!