Puszyste japońskie naleśniki
Łatwy
Tani
Japońskie naleśniki znane także jako fluffy pancakes to ostatnio HIT internetu! Wychodzą pyszne, puszyste, robi je się prosto i szybko – polecamy spróbować 🙂
|
4.45 z 5 (11 głosów) |
|
4.45 z 5 (11 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
jajka - 2 sztuki
mleko - 25 ml
mąka - 35 g
olej - 10 ml
cukier - 40 g
likier pinacolada - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
olej do smażenia
foremki do pancakes
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy mleko, mąkę, olej, likier i całość ucieramy trzepaczką do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier.
Masę białkową bardzo delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby nie utracić puszystości.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, układamy foremki do pancakes i wykładamy naszą masę.
Patelnię przykrywamy i smażymy nasze japońskie naleśniki na małym ogniu (jest to bardzo istotne, aby się nie przypaliły) do momentu, aż na górze nie pojawią się bąbelki.
Wtedy przekładamy je na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Japońskie naleśniki podajemy z owocami, czekoladą lub ulubionymi sosami!
Uwagi
Podczas smażenia fluffy pancakes podrosną, dlatego nie wypełniamy foremki do samego końca. Czas smażenia zależy od wysokości naleśników jaką chcemy osiągnąć – możemy dać mniej masy, wtedy będą niższe lub dać więcej aby wyrosły wyższe. Jeśli nie mamy odpowiednich foremek to możemy zrobić ranty z papieru do pieczenia i skleić je taśmą klejącą. Jeśli nie mamy likieru pinacolada możemy dodać inny lub zastąpić go esencją waniliową.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!