Ciasto z patelni

Łatwy

Tani
Ciasto z patelni to niekwestionowany HIT – robi się je kilka minut i sprawdzi się w sytuacjach awaryjnych 🙂 Smakiem przypomina babkę, więc na Wielkanoc jak znalazł! A dzięki dodatkom – czekoladzie, esencji waniliowej/pomarańczowej, owocom, orzechom, polewie, posypce możemy dowolnie zmieniać smak ciasta!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
35 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
10 |
jajka - 4 sztuki
proszek od pieczenia - 2 łyżeczki
masło - 200 g
cukier - 1 szklanka
mąka pszenna - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 szklanka
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
olej
dodatki (opcjonalnie, wedle uznania)
PRZYGOTOWANIE
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo masło.
Gdy składniki się połączą dodajemy powoli mąkę pszenną, ziemniaczana, proszek do pieczenia i esencję waniliową.
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec możemy dodać np. rodzynki lub inne dodatki i wmieszać łyżką.
Na patelni o średnicy około 18 cm rozgrzewamy olej, przelewamy ciasto i smażymy na małym ogniu do tak zwanego suchego patyczka.
Czas smażenia to około 30 minut, jeśli jesteśmy niecierpliwi to możemy przewrócić ciasto na drugą stronę (wtedy czas się skróci).
Ciasto z patelni podajemy oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!