Karmelizowane banany

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek
Karmelizowane banany mają obłędny smak – zarówno na słodko jak i z lekko słonym karmelem! Komponują się idealnie z naleśnikami, placuszkami i racuchami – zapraszamy 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
banany - 4 sztuki
brązowy cukier - 3/4 szklanki
masło - 4 łyżki
woda - 5 łyżek
sól (opcjonalnie) - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Banany obieramy i kroimy w większe plastry.
Na patelni z grubszym dnem rozpuszczamy cukier z wodą (na małym ogniu) i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zacznie tworzyć się karmel dodajemy masło, cały czas mieszamy do połączenia składników.
Jeśli chcemy uzyskać słony karmel to dodajemy szczyptę soli i ponownie mieszamy.
Do karmelu wkładamy banany i karmelizujemy je około 5-6 minut do zarumienienia.
Karmelizowane banany podajemy jako dodatek do naleśników, placuszków lub lodów!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!