Zupa – krem z dyni i szczyptą curry

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek
Przytulna atmosfera w długie wieczory, spadające liście, chłodne poranki i… dynie. Z tym głównie kojarzy nam się jesień. Skupmy się jednak na tym ostatnim – ta niezwykła roślina ma wiele zastosowań – może być wykorzystywana jako ozdoba, jej prażone pestki smakują wspaniale i zawierają wiele witamin, ponadto można ją wykorzystać do zrobienia pysznej, aromatycznej zupy– krem z dyni!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
dynia (mniejsza) - 1/2 sztuki
pietruszka - 1 sztuka
marchewka - 1 sztuka
seler - 1/4 sztuki
kasza jaglana - 3 łyżki
cebula - 1 sztuka
por - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
oliwa z oliwek
curry
majeranek
ostra papryka
sól
pieprz
sok z cytryny
grzanki
PRZYGOTOWANIE
Na oliwie zeszklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostałe, pokrojone warzywa i wsypujemy trzy łyżki kaszy. Całość zalewamy dwoma litrami wrzątku.
Czosnek wyciskamy przez praskę lub kroimy na drobne kawałki i dodajemy wraz ze wszystkimi przyprawami (do smaku). Całość zakwaszamy cytryną (również do smaku).
Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec zupę dyniową blendujemy na gładki krem.
Zupa – krem z dyni powinna mieć smak słodko – kwaśno – pikantny. Podajemy ją z grzankami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!