pelniasmakow-banner

Francuska brioszka (brioche)


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Francuska brioszka czy też brioche to przepyszna, maślana i delikatna bułka, która idealnie smakuje z masłem, dżemem lub kremem czekoladowym 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 45 min 1 h 30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

  • mąka pszenna - 500 g

  • świeże drożdże - 25 g

  • ciepłe mleko - 60 ml

  • jajka - 6 sztuk

  • masło - 300 g

  • cukier - 50 g

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • mleko - 2 łyżki

  • żółtko jajka - 1 sztuka

  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE

W miseczce mieszamy ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.

Masło mieszamy z cukrem, po kawałku dodajemy do ciasta i wyrabiamy przez około 10-12 minut, do momentu aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

Następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 120 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Po tym czasie zagniatamy je szybko, przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc (około 8-10h).

Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto.

Brioche smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 75 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Francuska brioszka powinna być pieczona 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy ją przez 30 minut.

Bułkę studzimy w formię przez 10 minut, a następnie na kratce piekarnika.

Francuska brioszka najlepiej smakuje z masłem lub dżemem!

Uwagi

Czas przygotowania wynosi 45 minut, ale czas oczekiwania jest dłuższy. Jeśli posiadamy mikser z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego to nie musimy zagniatać brioszki ręcznie. Jeśli mamy drożdże suszone to przyjmujemy przelicznik 25g drożdży świeżych = 7g suszonych.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.