Francuska brioszka (brioche)
Normalny
Tani
Francuska brioszka czy też brioche to przepyszna, maślana i delikatna bułka, która idealnie smakuje z masłem, dżemem lub kremem czekoladowym 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
45 min | 45 min | 1 h 30 min |
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
mąka pszenna - 500 g
świeże drożdże - 25 g
ciepłe mleko - 60 ml
jajka - 6 sztuk
masło - 300 g
cukier - 50 g
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
mleko - 2 łyżki
żółtko jajka - 1 sztuka
masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
W miseczce mieszamy ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
Masło mieszamy z cukrem, po kawałku dodajemy do ciasta i wyrabiamy przez około 10-12 minut, do momentu aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
Następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 120 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po tym czasie zagniatamy je szybko, przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc (około 8-10h).
Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto.
Brioche smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 75 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Francuska brioszka powinna być pieczona 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy ją przez 30 minut.
Bułkę studzimy w formię przez 10 minut, a następnie na kratce piekarnika.
Francuska brioszka najlepiej smakuje z masłem lub dżemem!
Uwagi
Czas przygotowania wynosi 45 minut, ale czas oczekiwania jest dłuższy. Jeśli posiadamy mikser z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego to nie musimy zagniatać brioszki ręcznie. Jeśli mamy drożdże suszone to przyjmujemy przelicznik 25g drożdży świeżych = 7g suszonych.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!