Blok czekoladowy z 5 składników
Łatwy
Przystępny
Bardzo prosty w przygotowaniu, jednym kojarzy się z dzieciństwem, inni uważają go za kulinarny relikt PRLu, a dla nas to po prostu pyszny deser! Zapraszamy na blok czekoladowy 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
herbatniki - 300 g
gorzka czekolada - 200 g
mleczna czekolada - 100 g
masło - 100 g
śmietanka kremówka 36% - 130 ml
PRZYGOTOWANIE
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kremówkę i chwilę podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając.
Następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę gorzką i mleczną.
Całość podgrzewamy do momentu połączenia składników i utworzenia sosu czekoladowego.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wylewamy około 1/4 sos czekoladowego, na nim układamy herbatniki i ponownie zalewamy sosem. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Blok czekoladowy owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12h, aczkolwiek czasami potrzebny jest dłuższy czas oczekiwania.
Zastygnięty blok czekoladowy kroimy na porcje i podajemy sam lub z dodatkiem lodów.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!