Babka drożdżowa
 
                Normalny
 
                Tani
Wielkanoc bez drożdżowej baby? Nie ma opcji! Zapraszamy na nieskomplikowany przepis na ten pyszny deser, który z pewnością Was zachwyci 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 3 h | 25 min | 3 h 25 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 3 h | 
| Pieczenie | 25 min | 
| Gotowe | 3 h 25 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 12 | 
- mąka pszenna - 500 g 
- suszone drożdże - 21 g 
- masło - 120 g 
- mleko - 250 ml 
- żółtka - 6 sztuk 
- całe jajko - 1 sztuka 
- cukier - 1/2 szklanki 
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka 
- sól - 1 szczypta 
Dodatkowo:
- rodzynki (opcjonalnie) - 1 garść 
- mleczna czekolada - 150 g 
- mleko - 3 łyżki 
- biała czekolada - 50 g 
- masło 
- bułka tarta 
PRZYGOTOWANIE
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy żółtka i wszystko roztrzepujemy.
Mąkę mieszamy z drożdżami i dodajemy jajka, mleko, cukier, ekstrakt, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Po około 2-3 minutach dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy ciasto drożdżowe przez 10 minut. Finalnie powinno być elastyczne i błyszczące.
Większą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 75 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez około 5 minut (możemy wtedy dodać rodzynki jeśli ich używamy).
Dużą formę do babki lub 2 mniejsze smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 75 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Babkę drożdżową pieczemy 25 minut, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona, w razie potrzeby dopiekamy.
Ciasto studzimy pierwsze 5 minut w formie, a następnie bez niej na kratce piekarnika.
Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem, polewamy ostudzoną babkę.
Gdy polewa zastygnie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i ponownie ozdabiamy ciasto.
Babka drożdżowa może być także podawana z lukrem zamiast czekolady!
Uwagi
Babka drożdżowa podwoi swoją objętość, więc nie wypełniamy więcej niż 1/3 formy! Czas pieczenia może być trochę dłuższy lub krótszy w zależności od tego czy pieczemy jedną dużą babkę czy kilka mniejszych.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            