Babka drożdżowa


x

Normalny

Tani


Wielkanoc bez drożdżowej baby? Nie ma opcji! Zapraszamy na nieskomplikowany przepis na ten pyszny deser, który z pewnością Was zachwyci 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
3 h 25 min 3 h 25 min
Przygotowanie 3 h
Pieczenie 25 min
Gotowe 3 h 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • mąka pszenna - 500 g

  • suszone drożdże - 21 g

  • masło - 120 g

  • mleko - 250 ml

  • żółtka - 6 sztuk

  • całe jajko - 1 sztuka

  • cukier - 1/2 szklanki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • rodzynki (opcjonalnie) - 1 garść

  • mleczna czekolada - 150 g

  • mleko - 3 łyżki

  • biała czekolada - 50 g

  • masło

  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy żółtka i wszystko roztrzepujemy.

Mąkę mieszamy z drożdżami i dodajemy jajka, mleko, cukier, ekstrakt, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.

Po około 2-3 minutach dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy ciasto drożdżowe przez 10 minut. Finalnie powinno być elastyczne i błyszczące.

Większą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 75 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez około 5 minut (możemy wtedy dodać rodzynki jeśli ich używamy).

Dużą formę do babki lub 2 mniejsze smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 75 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Babkę drożdżową pieczemy 25 minut, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona, w razie potrzeby dopiekamy.

Ciasto studzimy pierwsze 5 minut w formie, a następnie bez niej na kratce piekarnika.

Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem, polewamy ostudzoną babkę.

Gdy polewa zastygnie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i ponownie ozdabiamy ciasto.

Babka drożdżowa może być także podawana z lukrem zamiast czekolady!

Uwagi

Babka drożdżowa podwoi swoją objętość, więc nie wypełniamy więcej niż 1/3 formy! Czas pieczenia może być trochę dłuższy lub krótszy w zależności od tego czy pieczemy jedną dużą babkę czy kilka mniejszych.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.