Babka drożdżowa
![difficult icon - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/difficult.png)
Normalny
![cost icon - Pełnia Smaków](/assets/images/icons/cost.png)
Tani
Wielkanoc bez drożdżowej baby? Nie ma opcji! Zapraszamy na nieskomplikowany przepis na ten pyszny deser, który z pewnością Was zachwyci 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
3 h | 25 min | 3 h 25 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 3 h |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 3 h 25 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
mąka pszenna - 500 g
suszone drożdże - 21 g
masło - 120 g
mleko - 250 ml
żółtka - 6 sztuk
całe jajko - 1 sztuka
cukier - 1/2 szklanki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
rodzynki (opcjonalnie) - 1 garść
mleczna czekolada - 150 g
mleko - 3 łyżki
biała czekolada - 50 g
masło
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy żółtka i wszystko roztrzepujemy.
Mąkę mieszamy z drożdżami i dodajemy jajka, mleko, cukier, ekstrakt, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Po około 2-3 minutach dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy ciasto drożdżowe przez 10 minut. Finalnie powinno być elastyczne i błyszczące.
Większą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 75 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez około 5 minut (możemy wtedy dodać rodzynki jeśli ich używamy).
Dużą formę do babki lub 2 mniejsze smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 75 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Babkę drożdżową pieczemy 25 minut, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona, w razie potrzeby dopiekamy.
Ciasto studzimy pierwsze 5 minut w formie, a następnie bez niej na kratce piekarnika.
Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem, polewamy ostudzoną babkę.
Gdy polewa zastygnie, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i ponownie ozdabiamy ciasto.
Babka drożdżowa może być także podawana z lukrem zamiast czekolady!
Uwagi
Babka drożdżowa podwoi swoją objętość, więc nie wypełniamy więcej niż 1/3 formy! Czas pieczenia może być trochę dłuższy lub krótszy w zależności od tego czy pieczemy jedną dużą babkę czy kilka mniejszych.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
![Pełnia Smaków - preloader](/assets/images/icons/preloader.gif)
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!