Ciasteczka owsiane z żurawiną


x

Łatwy

Przystępny


Ciasteczka owsiane z żurawiną to pyszna i sycąca przekąska oraz deser 🙂 I z pewnością zdrowsza niż zwykły baton – zapraszamy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 15 min 35 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
30

  • suszona żurawina - 100 g

  • migdały bez skórki - 30 g

  • masło - 200 g

  • płatki owsiane błyskawiczne - 300 g

  • jajka - 2 sztuki

  • miód/cukier brązowy - 160 g

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • mąka razowa - 4 łyżki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Żurawinę i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Następnie mieszamy je z mąką, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi.

W misie miksera umieszczamy miękkie masło, esencje waniliową i miód – miksujemy około 3 minuty.

Po tym czasie dodajemy jajka i miksujemy tylko do połączenia składników.

Wyłączamy mikser i do masy maślanej dodajemy mieszankę z płatkami owsianymi.

Całość mieszamy łyżką, a następnie formujemy ciasteczka (mokrymi dłońmi), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka owsiane z żurawiną przykrywamy folią spożywczą i wykładamy do lodówki na 60 minut (jeśli bardzo nam się spieszy możemy ten krok pominąć).

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (funkcja termoobieg).

Ciasteczka pieczemy 12-15 minut (w zależności od ich wielkości) i studzimy na blaszce.

Ciasteczka owsiane z żurawiną podajemy gdy są wystudzone (wtedy się nie kruszą)!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.