Ciasteczka owsiane z żurawiną
Łatwy
Przystępny
Ciasteczka owsiane z żurawiną to pyszna i sycąca przekąska oraz deser 🙂 I z pewnością zdrowsza niż zwykły baton – zapraszamy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 15 min | 35 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
30 |
suszona żurawina - 100 g
migdały bez skórki - 30 g
masło - 200 g
płatki owsiane błyskawiczne - 300 g
jajka - 2 sztuki
miód/cukier brązowy - 160 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka razowa - 4 łyżki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Żurawinę i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Następnie mieszamy je z mąką, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi.
W misie miksera umieszczamy miękkie masło, esencje waniliową i miód – miksujemy około 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy jajka i miksujemy tylko do połączenia składników.
Wyłączamy mikser i do masy maślanej dodajemy mieszankę z płatkami owsianymi.
Całość mieszamy łyżką, a następnie formujemy ciasteczka (mokrymi dłońmi), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka owsiane z żurawiną przykrywamy folią spożywczą i wykładamy do lodówki na 60 minut (jeśli bardzo nam się spieszy możemy ten krok pominąć).
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (funkcja termoobieg).
Ciasteczka pieczemy 12-15 minut (w zależności od ich wielkości) i studzimy na blaszce.
Ciasteczka owsiane z żurawiną podajemy gdy są wystudzone (wtedy się nie kruszą)!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!