Zakwas na żurek
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Większość z nas jest przyzwyczajona, że zakwas na żurek kupuje się w sklepie, a szkoda bo zrobienie go samodzielnie jest proste! Przy okazji mamy pewność, że nie ma sztucznych dodatków, ani nie był przechowywany w plastikowej butelce 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
5 min |
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
mąka żytnia (typ 2000) - 5 łyżek
przegotowana woda - 600 ml
czosnek (ząbki) - 5 sztuk
ziarenka ziela angielskiego - 5 sztuk
listki laurowe - 5 sztuk
PRZYGOTOWANIE
W czystym słoiku umieszczamy mąkę żytnią, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalewamy zimną, przegotowaną wodą.
Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy słoik gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu (np. na blacie w kuchni).
Zakwas na żurek mieszamy codziennie, po około 4 dniach powinien być lekko kwaskowy i ładnie pachnieć.
Standardowo zakwas jest gotowy po 5-6 dniach, ale jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków.
Gotowy zakwas na żurek przelewamy do butelki lub słoika (odcedzając czosnek, ziele angielskie i liście laurowe), zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.
Uwagi
Czas przygotowania wynosi 5 minut, ale czas oczekiwania jest dłuższy. Zakwas próbujemy za każdym razem gdy go mieszamy bo może być gotowy szybciej (np. jeśli jest bardzo ciepło na dworze). Prawidłowo powinien mieć kwaskowy smak i ładnie pachnieć! Z podanej porcji przygotujemy żurek dla 4 osób.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!