pelniasmakow-banner

Zakwas na żurek


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Większość z nas jest przyzwyczajona, że zakwas na żurek kupuje się w sklepie, a szkoda bo zrobienie go samodzielnie jest proste! Przy okazji mamy pewność, że nie ma sztucznych dodatków, ani nie był przechowywany w plastikowej butelce 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • mąka żytnia (typ 2000) - 5 łyżek

  • przegotowana woda - 600 ml

  • czosnek (ząbki) - 5 sztuk

  • ziarenka ziela angielskiego - 5 sztuk

  • listki laurowe - 5 sztuk

PRZYGOTOWANIE

W czystym słoiku umieszczamy mąkę żytnią, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalewamy zimną, przegotowaną wodą.

Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy słoik gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu (np. na blacie w kuchni).

Zakwas na żurek mieszamy codziennie, po około 4 dniach powinien być lekko kwaskowy i ładnie pachnieć.

Standardowo zakwas jest gotowy po 5-6 dniach, ale jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków.

Gotowy zakwas na żurek przelewamy do butelki lub słoika (odcedzając czosnek, ziele angielskie i liście laurowe), zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.

Uwagi

Czas przygotowania wynosi 5 minut, ale czas oczekiwania jest dłuższy. Zakwas próbujemy za każdym razem gdy go mieszamy bo może być gotowy szybciej (np. jeśli jest bardzo ciepło na dworze). Prawidłowo powinien mieć kwaskowy smak i ładnie pachnieć! Z podanej porcji przygotujemy żurek dla 4 osób.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.