Sernik klasyczny


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe


Sernik klasyczny to po prostu… klasyka! Ale za to jaka pyszna! Zapraszamy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 1 h 1 h 20 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
16

  • mielony twaróg - 1 kg

  • cukier puder - 1 szklanka

  • jajka - 6 sztuk

  • masło (temp. pokojowa) - 250 g

  • cukier z prawdziwą wanilią - 1/2 szklanki

  • śmietanka kremówka - 2/3 szklanki

  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek

  • esencja waniliowa - 1/3 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Żółtka oddzielamy od białek.

W misie miksera umieszczamy miękkie masło i ubijamy je na puszystą masę.

W międzyczasie dodajemy po łyżce cukier puder, cukier z wanilią oraz pojedynczo żółtka.

Gdy składniki połączą się w gładką masę, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy ser, esencję waniliową, a następnie stopniowo kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną (dajemy 5 płaskich łyżek, nie kopiatych). Miksujemy do połączenia składników.

Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli, następnie delikatnie, łyżką łączymy je z masą serową.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Sernik klasyczny pieczemy 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach.

Gotowy sernik podajemy oprószony cukrem pudrem!

Uwagi

Przepis jest na formę 26cm! Jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią to możemy użyć zwykłego i dodać kilka kropel więcej esencji waniliowej.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.