Sernik klasyczny
 
                Normalny
 
                Przystępny
 
                        Bezglutenowe
Sernik klasyczny to po prostu… klasyka! Ale za to jaka pyszna! Zapraszamy 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 20 min | 1 h | 1 h 20 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 20 min | 
| Pieczenie | 1 h | 
| Gotowe | 1 h 20 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 16 | 
- mielony twaróg - 1 kg 
- cukier puder - 1 szklanka 
- jajka - 6 sztuk 
- masło (temp. pokojowa) - 250 g 
- cukier z prawdziwą wanilią - 1/2 szklanki 
- śmietanka kremówka - 2/3 szklanki 
- mąka ziemniaczana - 5 łyżek 
- esencja waniliowa - 1/3 łyżeczki 
- sól - 1 szczypta 
PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddzielamy od białek.
W misie miksera umieszczamy miękkie masło i ubijamy je na puszystą masę.
W międzyczasie dodajemy po łyżce cukier puder, cukier z wanilią oraz pojedynczo żółtka.
Gdy składniki połączą się w gładką masę, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy ser, esencję waniliową, a następnie stopniowo kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną (dajemy 5 płaskich łyżek, nie kopiatych). Miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli, następnie delikatnie, łyżką łączymy je z masą serową.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Sernik klasyczny pieczemy 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach.
Gotowy sernik podajemy oprószony cukrem pudrem!
Uwagi
Przepis jest na formę 26cm! Jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią to możemy użyć zwykłego i dodać kilka kropel więcej esencji waniliowej.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            