Sernik klasyczny

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe
Sernik klasyczny to po prostu… klasyka! Ale za to jaka pyszna! Zapraszamy 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
20 min | 1 h | 1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
16 |
mielony twaróg - 1 kg
cukier puder - 1 szklanka
jajka - 6 sztuk
masło (temp. pokojowa) - 250 g
cukier z prawdziwą wanilią - 1/2 szklanki
śmietanka kremówka - 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana - 5 łyżek
esencja waniliowa - 1/3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddzielamy od białek.
W misie miksera umieszczamy miękkie masło i ubijamy je na puszystą masę.
W międzyczasie dodajemy po łyżce cukier puder, cukier z wanilią oraz pojedynczo żółtka.
Gdy składniki połączą się w gładką masę, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy ser, esencję waniliową, a następnie stopniowo kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną (dajemy 5 płaskich łyżek, nie kopiatych). Miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli, następnie delikatnie, łyżką łączymy je z masą serową.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Sernik klasyczny pieczemy 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach.
Gotowy sernik podajemy oprószony cukrem pudrem!
Uwagi
Przepis jest na formę 26cm! Jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią to możemy użyć zwykłego i dodać kilka kropel więcej esencji waniliowej.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!