Żurek Wielkanocny

Łatwy

Przystępny
Żurek Wielkanocny to podstawa na Świątecznym stole 🙂 Zapraszamy na tradycyjny przepis! A jak u Was się go przygotowuje?
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
10 min | 55 min | 1 h 5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 55 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
bulion warzywny - 1 1/2 l
zakwas na żurek - 500 ml
biała kiełbasa - 200 g
boczek wędzony - 200 g
kiełbasa wędzona - 200 g
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
majeranek - 2 łyżeczki
śmietana 18% - 5 łyżek
listki laurowe - 2 sztuki
ziarenka ziela angielskiego - 3 sztuki
sól
pieprz
Dodatkowo:
jajka (ugotowane na twardo) - 4 sztuki
chleb
PRZYGOTOWANIE
Boczek i kiełbasy kroimy w plasterki (pamiętamy aby z boczku odkroić skórę i zwrócić uwagę na ew. kostki).
Połowę dodajemy do bulionu, drugą połowę podsmażamy do zarumieniania i również dodajemy do bulionu razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotujemy 30 minut.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do zupy razem z majerankiem i zakwasem na żurek. Gotujemy 20 minut.
Z garnka odlewamy szklankę żurku, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy z powrotem do zupy.
Żurek doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wyłączamy palnik.
Gotowy żurek wielkanocny podajemy z pokrojonym jajkiem i chlebem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!