Domowy budyń waniliowy

Łatwy

Tani

Bezglutenowe
Kupujesz gotowy budyń waniliowy bo zrobienie domowego wydaje Ci się trudne lub czasochłonne? Nic z tych rzeczy! Domowy budyń waniliowy zrobisz w dosłownie kilka minut – zapraszamy!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
mleko - 2 szklanki
masło - 1 łyżka
żółtka - 3 sztuki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
cukier z prawdziwą wanilią - 3 1/2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddzielamy od białek (robimy to starannie, aby uniknąć białka w budyniu).
W garnku umieszczamy żółtka, cukier z wanilią, masło i jedną szklankę mleka.
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką i podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Drugą szklankę mleka (w temperaturze pokojowej) mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną (nie może być grudek).
Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy powoli zimne mleko z mąką, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy budyń zgęstnieje ściągamy garnek z palnika.
Domowy budyń waniliowy przelewamy do szklanek/pucharków i podajemy na ciepło lub zimno z owocami, sokiem owocowym lub konfiturą.
Uwagi
Przed wlaniem chłodnego mleka z mąką ziemniaczaną warto jeszcze raz zamieszać, gdyż skrobia lubi osiadać na dnie!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!