Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Normalny

Przystępny
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami to prosta i pyszna propozycja do kawki czy herbaty 🙂 Ciasto jest leciutkie, delikatne i sprawdzi się zarówno w ciepłe dni jak i jesienią czy zimą, ponieważ do przygotowania używamy brzoskwiń w zalewie!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
25 min | 55 min | 1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 55 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Ciasto kruche:
mąka pszenna - 2 1/2 szklanki
zimne masło - 250 g
żółtka - 4 sztuki
kwaśna śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier puder - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
Masa budyniowa:
budyń waniliowy z cukrem (proszek) - 120 g
białka jajka - 8 sztuk
cukier puder - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
olej - 1/2 szklanki
Dodatkowo:
brzoskwinie z zalewy - 500 g
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche:
Na stolnicy umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.
Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto.
Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, dzielmy je na dwie części, formujemy kule, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 2h.
Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy spód przez 18-20 minut w 190 stopniach (funkcja góra-dół bez termoobiegu).
Masa budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, zmieszamy obroty miksera i powoli dodajemy przesiany cukier puder, mąkę ziemniaczaną i budyń.
Gdy składniki się połączą powoli dodajemy olej wraz z esencja waniliową. Miksujemy około minutę.
Na spód (przestudzony) wykładamy masę budyniową, układamy kawałki brzoskwiń i całość posypujemy startą drugą częścią ciasta.
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami pieczemy ponownie w 190 stopniach (funkcja góra-dół bez termoobiegu) około 35 minut, po tym czasie sprawdzamy czy się zarumieniło, w razie potrzeby dopiekamy 5 minut.
Gotowe ciasto z masą budyniową serwujemy oprószone cukrem pudrem.
Uwagi
Jeśli ciasto podczas zagniatania będzie bardzo suche możemy dodać więcej śmietany lub odrobinę wody. Ubita masa budyniowa powinna być sztywna, w innym wypadku może opaść podczas pieczenia. Przepis jest na formę o wymiarach 20x25cm. 120g budyniu waniliowego z cukrem to zazwyczaj 2 opakowania.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!