Ciasto budyniowe z brzoskwiniami


x

Normalny

Przystępny


Ciasto budyniowe z brzoskwiniami to prosta i pyszna propozycja do kawki czy herbaty 🙂 Ciasto jest leciutkie, delikatne i sprawdzi się zarówno w ciepłe dni jak i jesienią czy zimą, ponieważ do przygotowania używamy brzoskwiń w zalewie!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 55 min 1 h 20 min
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 55 min
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna - 2 1/2 szklanki

  • zimne masło - 250 g

  • żółtka - 4 sztuki

  • kwaśna śmietana - 2 łyżki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • cukier puder - 3 łyżki

  • sól - 1 szczypta

Masa budyniowa:

  • budyń waniliowy z cukrem (proszek) - 120 g

  • białka jajka - 8 sztuk

  • cukier puder - 1 szklanka

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

  • esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki

  • olej - 1/2 szklanki

Dodatkowo:

  • brzoskwinie z zalewy - 500 g

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:

Na stolnicy umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.

Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto.

Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, dzielmy je na dwie części, formujemy kule, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 2h.

Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy spód przez 18-20 minut w 190 stopniach (funkcja góra-dół bez termoobiegu).

Masa budyniowa:

Białka ubijamy na sztywną pianę, zmieszamy obroty miksera i powoli dodajemy przesiany cukier puder, mąkę ziemniaczaną i budyń.

Gdy składniki się połączą powoli dodajemy olej wraz z esencja waniliową. Miksujemy około minutę.

Na spód (przestudzony) wykładamy masę budyniową, układamy kawałki brzoskwiń i całość posypujemy startą drugą częścią ciasta.

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami pieczemy ponownie w 190 stopniach (funkcja góra-dół bez termoobiegu) około 35 minut, po tym czasie sprawdzamy czy się zarumieniło, w razie potrzeby dopiekamy 5 minut.

Gotowe ciasto z masą budyniową serwujemy oprószone cukrem pudrem.

Uwagi

Jeśli ciasto podczas zagniatania będzie bardzo suche możemy dodać więcej śmietany lub odrobinę wody. Ubita masa budyniowa powinna być sztywna, w innym wypadku może opaść podczas pieczenia. Przepis jest na formę o wymiarach 20x25cm. 120g budyniu waniliowego z cukrem to zazwyczaj 2 opakowania.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.