Chili con carne
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Zapraszamy na ogniste chili con carne! Ta tradycyjna amerykańska potrawa z pewnością rozgrzeje nas swoim temperamentem w nieco chłodniejsze dni!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
50 min | 40 min | 1 h 30 min |
Przygotowanie | 50 min |
Gotowanie | 40 min |
Gotowe | 1 h 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
mielone mięso wołowe (lub wieprzowe) - 500 g
czerwona fasola (puszka) - 400 g
kukurydza konserwowa - 200 g
pomidory (puszka) - 400 g
cebula - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
ząbki czosnku - 5 sztuk
papryczka chili - 2 sztuki
kumin - 1/2 łyżeczki
oregano
pieprz cayenn
sól
pieprz
ryż do podania
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy wyciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek.
Gdy cebula z czosnkiem się zarumieni dodajemy bazylię, kumin, oregano, odrobinę pieprzu cayenn oraz mięso. Całość smażymy, często mieszając.
Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, papryczki chilli, oraz pomidory z puszki.
Wszystkie składniki dusimy przez ok. 25 minut.
Na samym końcu dodajemy fasolę i kukurydzę (bez zalewy), dusimy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
Chili con carne należy podawać z ryżem bądź tortillą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!