Deser jogurtowo-bananowy z prażonymi orzechami

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek
Deser jogurtowo-bananowy to prawdziwa poezja smaku! Delikatny jogurt grecki, karmelizowane banany, prażone orzechy… można jeść i nie przestawać!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
jogurt grecki - 300 g
banany - 2 sztuki
orzechy (włoskie, laskowe) - 1 garść
cukier - 1/2 szklanki
masło - 2 łyżki
woda - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Banany obieramy i kroimy w większe plastry.
Na patelni z grubszym dnem rozpuszczamy cukier z wodą (na małym ogniu) i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zacznie tworzyć się karmel dodajemy masło, szczyptę soli i cały czas mieszamy do połączenia składników.
Do karmelu wkładamy banany i karmelizujemy je około 5-6 minut do zarumienienia.
Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni i małym ogniu (to ważne, aby się nie przypaliły), cały czas mieszając.
W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwowo – jogurt gracki, karmelizowane banany, prażone orzechy, jogurt, banany, orzechy. Całość możemy przyozdobić świeżymi bananami!
Deser jogurtowo-bananowy z prażonymi orzechami najlepiej smakuje podawany od razu po przyrządzeniu!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!