Hiszpańska tortilla

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe
Wiele osób jak słyszy słowo tortilla to od razu myśli o meksykańskich, cienkich plackach, w które zawijamy mięso lub zapiekamy jako quesadille. Mają oczywiście rację, ale warto też poznać danie o tej samej nazwie, ale zupełnie inne! Hiszpańska tortilla (Tortilla española) robiona jest z ziemniaków, podawana na ciepło oraz zimno i smakuje naprawdę super, a robi się ją niezwykle prosto 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
ziemniaki - 3 sztuki
jajka - 4 sztuki
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 1/3 szklanki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, a ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 2/3 oliwy i smażymy ziemniaki około 15 minut (na małym-średnim ogniu), po tym czasie dodajemy cebulę, czosnek, szczyptę soli i smażymy jeszcze 5-7 minut.
Oczywiście co jakiś czas mieszając. Całość ściągamy z patelni.
W misce ubijamy jajka trzepaczką lub widelcem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Roztrzepane jajka łączymy z ziemniakami.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy z oliwek, wykładamy ziemniaki i smażymy około 5-7 minut. Następnie patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy.
Odkładamy patelnie na palnik i delikatnie zsuwamy tortille z powrotem. W ten sposób przewracamy ja na drugą stronę. Ponownie smażymy około 5-7 minut.
Hiszpańska tortilla może być podawana na ciepło lub zimno, pokrojona na porcje.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!