Chleb włoski z rozmarynem

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bez jajek
Chleb włoski to prawdziwa rewelacja! Jest chrupiący, delikatnie ziołowy, smakuje idealnie nawet z samym masłem albo maczany w oliwie, a robi się go bardzo prosto 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 50 min | 1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
mąka pszenna - 3 szklanki
suszone drożdże - 1 łyżeczka
woda - 1 1/2 szklanki
sól - 1 łyżeczka
rozmaryn - 2 łyżeczki
Dodatkowo:
mąka do podsypywania i oprószania
PRZYGOTOWANIE
Przegotowaną wodę, pozostawiamy na blacie kuchennym, aby nabrała temperatury pokojowej.
Do głębszej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, a następnie wlewamy wcześniej przygotowaną wodę.
Całość mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy na całą noc (około 11-12 godzin).
Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką (ręce również oprószamy), dodajemy rozmaryn i wyrabiamy ciasto. Jeśli bardzo przykleja się do rąk możemy podsypać je mąką.
Miskę wykładamy papierem do pieczenia i obficie posypujemy mąką.
Przekładamy ciasto na chleb i jego wierzch również posypujemy mąką, odstawiamy na około 1.5-2h.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy większą keksówę, aby się nagrzała.
Wyciągamy ją, przekładamy ciasto na chleb (możemy je zwyczajnie obrócić „do góry nogami” za pomocą papieru do pieczenia), wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 185 stopni i dopiekamy przez 20 – 25 minut.
Gotowy chleb włoski z rozmarynem podajemy z oliwą, masłem lub ulubionymi dodatkami!
Uwagi
Czas oczekiwania na chleb wynosi 14h, z podstawowego przepisu otrzymamy 1 bochenek. Zarówno łyżeczka drożdży jak i soli nie powinna być kopiata, ale też nie płaska! Ciasto ma konsystencję bardziej lejącą, jest to normalne i nie dosypujemy za dużo mąki!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!