Tacos z kurczakiem i mango
Normalny
Przystępny
Tacos z kurczakiem i mango to przepyszne danie, które wręcz smakuje latem, wakacjami i słońcem! A przy okazji robi się je prosto i wygląda naprawdę fajnie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
placki tortilla (małe) - 8 sztuk
pierś z kurczaka - 2 sztuki
czerwona papryka - 1/2 sztuki
czerwona kapusta (poszatkowana) - 1 garść
sałata lodowa
papryka w proszku
czosnek granulowany
sól
pieprz
olej
Salsa mango:
dojrzałe mango - 2 sztuki
papryczka chili - 1/2 sztuki
limonka - 1/2 sztuki
cebula - 1/2 sztuki
sól - 1 szczypta
Opcjonalnie:
listki kolendry - 1 garść
ser żółty
śmietana
PRZYGOTOWANIE
Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką i smażmy na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony (pod przykryciem).
Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, a sałatę rwiemy na mniejsze części.
Salsa mango:
Mango obieramy i kroimy w kostkę, chili drobno siekamy, podobnie cebulę i kolendrę.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy sokiem z limonki, oprószamy szczypta soli i mieszamy.
Tacos z kurczakiem i mango:
Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Robimy to krótko, aby tortilla była ciepła, ale na tyle miękka aby dało się ją złożyć.
Kurczaka kroimy w kostkę. Na każdą tortille nakładamy sałatę, kapustę, kurczaka, paprykę czerwoną, salsę mango i składamy na pół.
Tacos często podawane są z serem, kawałkami awokado oraz kleksem śmietany. Możemy oczywiście rozważyć te dodatki jeśli mamy ochotę!
Tacos z kurczakiem i mango możemy serwować zarówno na ciepło jak i zimno.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!