Zupa krem z marchewki

Łatwy

Tani

Bez jajek
Marchewka wcale nie musi być koszmarem z dzieciństwa, jeśli się ją poda w pyszny sposób 🙂 Zupa krem z marchewki jest tego przykładem – wyrazista, niebanalna i aż chce się do niej wracać!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
10 min | 30 min | 40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 30 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
marchewka - 1 kg
ziemniaki - 500 g
czerwona cebula - 2 sztuki
śmietana - 150 ml
sok pomarańczowy - 1 szklanka
papryczka chili - 1 sztuka
curry - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
sól
pieprz
Dodatkowo:
grzanki
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Cebule, ziemniaki, marchewki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło i smażymy cebulę, gdy się zarumieni dodajemy ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez chwilę, mieszając.
Całość zalewamy wodą (tylko tyle aby przykryło warzywa), dodajemy posiekane chilli, szczyptę curry i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Odlewamy trochę wywaru, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i wlewamy z powrotem do garnka wraz z sokiem pomarańczowym.
Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zupa krem z marchewki najlepiej smakuje serwowana z grzankami lub uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i dyni, skropiona oliwą z oliwek.
Uwagi
Jeśli nie lubimy ostrych smaków możemy zrezygnować z papryczki chilli lub dać jej mniej. W razie potrzemy możemy zupę także dokwasić odrobina cytryny.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!