Waniliowe profiterole

Normalny

Tani
Profiterole to przepyszne ciastka, które mają pochodzenie włosko-francuskie. Ich smak nie jest nam obcy, bo można go porównać do ptysiów, w zasadzie to nie różnią się od nich za wiele poza rozmiarem, ale i tak zdecydowanie warto spróbować! Profiterole prezentują się bardzo ładnie, a przy okazji nie mamy aż takich wyrzutów sumienia jak przy ptysiach bo ostatecznie zjadamy tylko małe ciasteczko 😉
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 30 min | 1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Ciasto parzone:
masło - 125 g
woda - 1 szklanka
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
Masa waniliowa:
budyń waniliowy bez cukru - 35 g
mleko - 350 ml
cukier - 40 g
masło - 40 g
Dodatkowo:
czekolada deserowa - 50 g
owoce
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Ciasto parzone:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem.
Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami.
Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia.
Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.
Masa waniliowa:
Odlewamy pół szklanki mleka, w której rozpuszczamy budyń.
Pozostałe mleko, masło i cukier zagotowujemy, następnie oddajemy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Gotową masę waniliową odkładamy do ostudzenia.
Waniliowe profiterole:
W każdym profiterolu robimy dziurkę za pomocą łyżeczki/noża (wąskiej części).
Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy masę waniliową i nadziewamy ciastka.
Gotowe waniliowe profiterole serwujemy ozdobione rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, oprószone cukrem pudrem, w towarzystwie owoców!
Uwagi
35g budyniu waniliowego to zazwyczaj 1 opakowanie. 50g czekolady to pół tabliczki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!