pelniasmakow-banner

Waniliowe profiterole


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Profiterole to przepyszne ciastka, które mają pochodzenie włosko-francuskie. Ich smak nie jest nam obcy, bo można go porównać do ptysiów, w zasadzie to nie różnią się od nich za wiele poza rozmiarem, ale i tak zdecydowanie warto spróbować! Profiterole prezentują się bardzo ładnie, a przy okazji nie mamy aż takich wyrzutów sumienia jak przy ptysiach bo ostatecznie zjadamy tylko małe ciasteczko 😉

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 30 min 1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

Ciasto parzone:

  • masło - 125 g

  • woda - 1 szklanka

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

Masa waniliowa:

  • budyń waniliowy bez cukru - 35 g

  • mleko - 350 ml

  • cukier - 40 g

  • masło - 40 g

Dodatkowo:

  • czekolada deserowa - 50 g

  • owoce

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Ciasto parzone:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem.

Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami.

Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia.

Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.

Masa waniliowa:

Odlewamy pół szklanki mleka, w której rozpuszczamy budyń.

Pozostałe mleko, masło i cukier zagotowujemy, następnie oddajemy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Gotową masę waniliową odkładamy do ostudzenia.

Waniliowe profiterole:

W każdym profiterolu robimy dziurkę za pomocą łyżeczki/noża (wąskiej części).

Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy masę waniliową i nadziewamy ciastka.

Gotowe waniliowe profiterole serwujemy ozdobione rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, oprószone cukrem pudrem, w towarzystwie owoców!

Uwagi

35g budyniu waniliowego to zazwyczaj 1 opakowanie. 50g czekolady to pół tabliczki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.