Pomarańczowo – grejpfrutowa tarta z bezą

Normalny

Przystępny
Jesień za pasem, atmosfera senna… A aby się trochę orzeźwić na deser pomarańczowo – grejpfrutowa tarta z bezą bogata w witaminę C 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
20 min | 25 min | 45 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
Spód
herbatniki - 300 g
masło - 170 g
Nadzienie
cytryna - 2 sztuki
grejpfrut - 1 sztuka
pomarańcza - 1 sztuka
woda - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 3 1/2 łyżki
cukier - 1 szklanka
masło - 100 g
jajko (całe) - 1 sztuka
żółtko - 3 sztuki
Beza
białka - 4 sztuki
cukier - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Spód
Herbatniki drobno kruszymy (można przy pomocy blendera), masło rozpuszczamy. Mieszamy herbatniki z masłem i wykładamy spód oraz boki formy do tarty.
Nadzienie
Wyciskamy sok z owoców. Następnie dodajemy wodę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy na delikatnym ogniu, często mieszając, do uzyskania konsystencji budyniu.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone na małe kawałki masło oraz jajka. Wszystko mieszamy, aż do połączenia składników. Krem wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Beza
Białka ubijamy na pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez ok 2 minuty. Bezę wykładamy na krem cytrynowy.
Pomarańczowo – grejpfrutowa tarta z bezą
Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
Pomarańczowo – grejpfrutowa tarta z bezą powinna być podawana schłodzona.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!