Gofry z piekarnika

Łatwy

Tani
Uwielbiasz gofry, ale nie masz gofrownicy? Jeśli tak to polecamy gofry z piekarnika do który potrzebna jest jedynie foremka (np. sylikonowa), którą spokojnie możesz później wrzucić do zmywarki 🙂 Kolejnym plusem jest to, że z jednej foremki wychodzą 4 gofry, a jak posiadamy takie na przykład trzy, to od razu mamy dwanaście gofrów, a jak wiadomo w tradycyjnej gofrownicy możemy za jednym razem przygotować jedynie dwie sztuki.
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 20 min | 30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
10 |
mleko 3.2% - 2 szklanki
mąka pszenna - 2 szklanki
jajka - 2 sztuki
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
olej - 1/3 szklanki
sól - 1 szczypta
cukier puder
ulubione dodatki (np. owoce, czekolada)
PRZYGOTOWANIE
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pozostałe składniki miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Zawartość obu misek delikatnie łączymy łyżką.
Masę na gofry przekładamy do foremek i pieczmy 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Po 17-18 minutach sprawdzamy czy gofry maja już ładny, złoty kolor. Jeśli nie lubimy mocniej przypieczonych to możemy już wtedy je wyciągnąć.
Gdy gofry przestygną to wyciągamy je z foremek i podajemy z ulubionymi dodatkami na zimno lub ciepło!
Uwagi
Przed wyciągnięciem gofrów sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone w środku bo piekarniki niestety się różnią od siebie!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!