pelniasmakow-banner

Pasta z żółtej soczewicy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Pasta z żółtej soczewicy to pyszna propozycja do kanapek, która urozmaici nasze śniadanie. Sprawdzi się także jako przekąska, podawana z krakersami lub sucharkami!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 10 min 25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Gotowe 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • żółta soczewica - 1/2 szklanki

  • cebula - 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • żółta papryka - 1/2 sztuki

  • ziarenka sezamu - 1 łyżka

  • kurkuma - 1 szczypta

  • pieprz ziołowy - 1 szczypta

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

  • olej rzepakowy - 2 łyżki

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę gotujemy do momentu, aż będzie zupełnie miękka.

Ziarenka sezamu prażymy na suchej patelni (mały ogień i często mieszamy), aż się zarumienią.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy posiekaną cebulkę, paprykę i czosnek. Gdy wszystko się zarumieni, wyłączamy palnik.

W misce umieszczamy ugotowaną soczewicę, sezam, warzywa, dodajemy oliwę z oliwek, kurkumę, pieprz ziołowy, szczyptę soli, pieprzu, zakwaszamy cytryną i blendujemy na gładką pastę.

Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i cytryną. Jeśli pasta jest dla nas za gęsta to możemy dodać więcej oliwy lub wody.

Pasta z żółtej soczewicy najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem!

Uwagi

Jeśli lubimy coś chrupkiego w pastach to możemy nie blendować uprażonego sezamu tylko dodać go do gotowej pasty i zamieszać łyżką.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Beata M. 4 lata temu
Bardzo lubię wszelkie domowe smarowidełka do chleba. Pasta z soczewicy to świetny pomysł. :)
2    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.