Pasta z żółtej soczewicy
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Pasta z żółtej soczewicy to pyszna propozycja do kanapek, która urozmaici nasze śniadanie. Sprawdzi się także jako przekąska, podawana z krakersami lub sucharkami!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
15 min | 10 min | 25 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 10 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
żółta soczewica - 1/2 szklanki
cebula - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
żółta papryka - 1/2 sztuki
ziarenka sezamu - 1 łyżka
kurkuma - 1 szczypta
pieprz ziołowy - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
sok z cytryny
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę gotujemy do momentu, aż będzie zupełnie miękka.
Ziarenka sezamu prażymy na suchej patelni (mały ogień i często mieszamy), aż się zarumienią.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy posiekaną cebulkę, paprykę i czosnek. Gdy wszystko się zarumieni, wyłączamy palnik.
W misce umieszczamy ugotowaną soczewicę, sezam, warzywa, dodajemy oliwę z oliwek, kurkumę, pieprz ziołowy, szczyptę soli, pieprzu, zakwaszamy cytryną i blendujemy na gładką pastę.
Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i cytryną. Jeśli pasta jest dla nas za gęsta to możemy dodać więcej oliwy lub wody.
Pasta z żółtej soczewicy najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem!
Uwagi
Jeśli lubimy coś chrupkiego w pastach to możemy nie blendować uprażonego sezamu tylko dodać go do gotowej pasty i zamieszać łyżką.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!