Placuszki ryżowe z warzywami
Łatwy
Tani
Placuszki ryżowe z warzywami to pomył na prosty obiad, ciepłą kolację lub dodatek do obiadu (można je serwować z mięsem i sałatą). Placuszki są także dobrym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który rozstał nam z poprzedniego dnia, wystarczy wtedy tylko zamoczyć go na 30-40 sekund we wrzątku i postępować zgodnie z instrukcją 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
ugotowany ryż - 2 szklanki
marchewka - 1 sztuka
jajka - 2 sztuki
cebula - 1/2 sztuki
groszek konserwowy - 4 łyżki
kukurydza konserwowa - 4 łyżki
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
mąka pszenna - 1 1/2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 1/2 łyżki
masło - 1 łyżka
pieprz ziołowy - 1/4 łyżeczki
wędzona papryka - 1/4 łyżeczki
sól
pieprz
olej
PRZYGOTOWANIE
Cebulę, czosnek, marchewkę drobno siekamy lub ścieramy na grubych oczkach tarki.
Całość smażymy na maśle do zarumieniania, następnie dodajemy odrobinę wody i dusimy przez 4-5 minut.
W dużej misce roztrzepujmy jajka, dodajemy ryż, mąkę pszenną, ziemniaczaną, warzywa i całość dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej rzepakowy, łyżka nakładamy masę na placuszki ryżowe i smażymy je na złoty kolor z obu stron.
Gotowe placuszki ryżowe możemy serwować jako dodatek do obiadu lub same z domowym ketchupem!
Uwagi
Ryż nie może być bardzo suchy bo placuszki będą się rozpadały!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!