Błyskawiczne ciasteczka czekoladowe


x

Łatwy

Tani


Kruche, delikatne ciasteczka czekoladowe – któż ich nie lubi? Idealne na deser, a przy okazji robi je się naprawdę szybko i prosto! A składniki pewnie każdy znajdzie w swojej kuchni 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 10 min 20 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 10 min
Gotowe 20 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
25

  • mąka pszenna - 350 g

  • masło - 200 g

  • drobny cukier - 100 g

  • jajko - 1 sztuka

  • kakao - 2 1/2 łyżki

  • esencja waniliowa/rumowa - 1/2 łyżeczki

  • czekolada deserowa - 50 g

  • mleko - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania jednolitej, jasnej masy.

Następnie dodajemy jajko i esencję waniliową/rumową. Miksujemy do połączenia składników.

Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy do masy, mieszamy.

Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy ciasteczka w kształcie półkola, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Ciasteczka czekoladowe pieczemy 10 minut, po tym czasie sprawdzamy i jeśli nie są zarumienione to dopiekamy jeszcze 2-3 minuty.

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasteczka czekoladowe.

Uwagi

50g czekolady to zazwyczaj 1/2 tabliczki. Masa na ciastka będzie dosyć gęsta, więc najlepiej użyć plastikowej lub metalowej szprycy z szerszą końcówką. Jeśli jednak mamy rękaw kuchenny z folii to lepiej użyć podwójnego!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.