Błyskawiczne ciasteczka czekoladowe
Łatwy
Tani
Kruche, delikatne ciasteczka czekoladowe – któż ich nie lubi? Idealne na deser, a przy okazji robi je się naprawdę szybko i prosto! A składniki pewnie każdy znajdzie w swojej kuchni 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 10 min | 20 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 20 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
25 |
mąka pszenna - 350 g
masło - 200 g
drobny cukier - 100 g
jajko - 1 sztuka
kakao - 2 1/2 łyżki
esencja waniliowa/rumowa - 1/2 łyżeczki
czekolada deserowa - 50 g
mleko - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania jednolitej, jasnej masy.
Następnie dodajemy jajko i esencję waniliową/rumową. Miksujemy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy do masy, mieszamy.
Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy ciasteczka w kształcie półkola, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasteczka czekoladowe pieczemy 10 minut, po tym czasie sprawdzamy i jeśli nie są zarumienione to dopiekamy jeszcze 2-3 minuty.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasteczka czekoladowe.
Uwagi
50g czekolady to zazwyczaj 1/2 tabliczki. Masa na ciastka będzie dosyć gęsta, więc najlepiej użyć plastikowej lub metalowej szprycy z szerszą końcówką. Jeśli jednak mamy rękaw kuchenny z folii to lepiej użyć podwójnego!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!