Gofry czekoladowe
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Tym razem ponownie stawiamy na wakacyjne smaki i zapraszamy na gofry czekoladowe! Są rewelacyjnie i sprawdzą się dla osób z nietolerancją laktozy, kazeiny bo można je zrobić na mleku roślinnym!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 3 min | 13 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 3 min |
Gotowe | 13 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
12 |
banan - 1 sztuka
mąka pszenna - 1 szklanka
jajka - 2 sztuki
mleko owsiane - 3/4 szklanki
cukier z wanilią - 2 łyżki
kakao - 2 1/2 łyżki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
olej - 1/3 szklanki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddzielamy od białek.
W misce rozgniatamy widelcem banana, dodajemy mąkę, żółtka, mleko owsiane, cukier, kakao, proszek do pieczenia, olej i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następni szybko miksujemy z masą czekoladową – tylko do połączenia składników.
Rozgrzewamy gofrownicę. Jeśli nie jest teflonowa to możemy delikatnie ją natłuścić olejem.
Wlewamy małe porcje ciasta i pieczemy około 3 minuty. Sprawdzamy i w razie potrzeby dopiekamy minutę-półtorej.
Gotowe gofry czekoladowe podajemy same lub z dodatkami, w towarzystwie kawki 🙂
Uwagi
Oczywiście możemy też użyć mleka zwierzęcego!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!