Wegańska bita śmietana


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Jesteś wege, masz nietolerancję laktozy, kazeiny lub z innych przyczyn nie możesz spożywać nabiału, a marzy Ci się kawa z bitą śmietaną? Jeśli tak to zapraszamy na dzisiejszy przepis! Wegańska bita śmietana jest naprawdę rewelacyjna w smaku, a robi się ją równie szybko i prosto jak tradycyjną – zapraszamy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
5 min
Przygotowanie 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

  • mleczko kokosowe (minimum 80% kokosa) - 800 ml

  • sok z cytryny - 2 łyżki

  • cukier puder - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudem, sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem.

Bitą śmietanę wstawiamy do lodówki.

Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i ozdabiamy kawę lub wyciskamy na talerz i podajemy z owocami!

Uwagi

Aby bita śmietana się udała musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce i najlepiej jeszcze wsadzić je na 30 minut przed robieniem do zamrażalnika. Jeśli bita śmietana jest dla nas za delikatna lub nie ubiła się idealnie to możemy dodać dwie tabliczki białej wegańskiej (bez mleka) czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.