Wegańska bita śmietana
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Jesteś wege, masz nietolerancję laktozy, kazeiny lub z innych przyczyn nie możesz spożywać nabiału, a marzy Ci się kawa z bitą śmietaną? Jeśli tak to zapraszamy na dzisiejszy przepis! Wegańska bita śmietana jest naprawdę rewelacyjna w smaku, a robi się ją równie szybko i prosto jak tradycyjną – zapraszamy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
5 min |
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
mleczko kokosowe (minimum 80% kokosa) - 800 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
cukier puder - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudem, sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem.
Bitą śmietanę wstawiamy do lodówki.
Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i ozdabiamy kawę lub wyciskamy na talerz i podajemy z owocami!
Uwagi
Aby bita śmietana się udała musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce i najlepiej jeszcze wsadzić je na 30 minut przed robieniem do zamrażalnika. Jeśli bita śmietana jest dla nas za delikatna lub nie ubiła się idealnie to możemy dodać dwie tabliczki białej wegańskiej (bez mleka) czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!