Chleb bez drożdży w 5 minut
Łatwy
Tani
Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy na prosty i błyskawiczny w przygotowaniu chleb bez drożdży! Z podstawowego przepisu wychodzi jeden mniejszy bochenek, ale jak spróbujecie to pewnie następne już będą pieczone z podwójnej porcji 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
5 min | 40 min | 45 min |
Przygotowanie | 5 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
mąka pszenna - 400 g
maślanka - 1 1/2 szklanki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 3/4 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
mleko - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Maślankę wyciągamy z lodówki – musi mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu).
W misce mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy oliwę z oliwek i maślankę. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto na chleb przekładamy do blaszki (może być wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowana tuszem i wysypana np. makiem czy sezamem) i wierzch smarujemy delikatnie mlekiem wymieszanym z olejem.
Chleb bez drożdży pieczemy 40 minut, a następnie studzimy na kratce (bez blaszki).
Ostudzony chleb kroimy (nie robimy tego gdy jest gorący) i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Jeśli chleb za szybko przypiecze się od góry to możemy go przykryć papierem do pieczenia i trzymać do końca w piekarniku, a by nie był w środku surowy. Podstawowy przepis jest na blaszkę o wymiarach 26x10cm
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!