Bruschetta z pomidorami
Łatwy
Tani
Zapraszamy na klasyk kuchni włoskiej, który nigdy się nie nudzi i warto do niego wracać bo jest pyszny! Bruschetta z pomidorami bo o niej mowa to klasyczna przekąska pochodząca ze słonecznej Italii, której podstawą są grzanki z oliwą i czosnkiem, a jak do tego dodamy pomidory to Włoskie słońce zagości u nas na talerzu!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
bagietka lub ciabatta - 1 sztuka
dojrzałe pomidory - 2 sztuki
cebulka dymka - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
oliwa z oliwek
listki bazylii
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Bagietkę lub ciabattę kroimy na kromki (najlepiej delikatnie ukośnie).
Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Cebulkę dymkę drobno siekamy.
Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem i smarujemy nią pieczywo, które następnie podpiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni (lub funkcja grill) 3-4 minuty, do zarumienienia.
Pomidory i dymkę mieszamy, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku. Następnie nakładamy na grzanki i serwujemy.
Gotowa bruschetta z pomidorami może być też dodatkowo skropiona oliwą i udekorowana listkami bazylii.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!