Lasagne z nutką pomarańczy
Normalny
Przystępny
Znana na całym świecie, przepyszna lasagne wzbogacona nutką pomarańczy z pewnością podbije Wasze serca!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 45 min | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
makaron do lasagne (płaty) - 15 sztuk
mięso mielone (najlepiej wołowo – wieprzowe) - 450 g
cebula - 2 sztuki
pomidory krojone - 500 g
ząbki czosnku - 5 sztuk
ser żółty - 250 g
pomarańcza - 1 sztuka
bazylia
oregano
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Sos beszamelowy
masło - 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
mleko - 500 ml
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
Sos beszamelowy
Masło rozpuszczamy, następnie dodajemy mąkę i dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Gotujemy ok 5 minut (na delikatnym ogniu) dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Lasagne z nutką pomarańczy
Płaty makaronu do lasagne układamy w naczyniu żaroodpornym (wcześniej posmarowanym oliwą), następnie kładziemy warstwę sosu, beszamelu i startego sera żółtego. Tak przekładamy makaron, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę przykrywamy sosem beszamelowym i sporą ilością sera żółtego.
Lasagne pieczemy 40-45 minut w 190 stopniach
Sos bazowy
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso i czosnek. Całość smażymy przez ok 15 minut. Na koniec dodajemy pomidory, startą skórkę z pomarańczy oraz bazylię, oregano, sól, pieprz.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!