Odrywane bułeczki czosnkowe

Normalny

Tani

Bez jajek
Jeśli macie ochotę na aromatyczną i pyszną kolację to zapraszamy na odrywane bułeczki czosnkowe! Robi się je prosto, a smak jest rewelacyjny! Jeśli jednak przeszkadza nam zapach czosnku to można spokojnie zastąpić go ziołami – bułeczki wyjdą równie pyszne!
|
![]() 5 z 5 (3 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (3 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 25 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Bułeczki drożdżowe:
świeże drożdże - 30 g
mąka pszenna - 2 szklanki
ciepła woda - 1/2 szklanki
woda - 4 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
masło do wysmarowania formy
Nadzienie czosnkowe:
masło - 50 g
czosnek (ząbki) - 5 sztuk
drobno posiekana pietruszka - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe:
Drożdże kruszymy, dodajemy do połowy szklanki wody wraz z 1 łyżką cukru i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce (bez przeciągów itp.) do podwojenia objętości.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdżowy zaczyn, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 10-15 minut.
Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut aby ciasto podwoiło objętość.
Nadzienie czosnkowe:
Masło wyciągamy z lodówki, aby było miękkie. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W miseczce łączymy masło, czosnek, drobno posiekaną pietruszkę i szczyptę soli, tak aby utworzyło się nam masło czosnkowo-ziołowe.
Odrywane bułeczki czosnkowe:
Ciasto na bułeczki rozwałkowujemy na grubość około 1cm i smarujemy nadzieniem czosnkowym.
Następnie kroimy je na cienkie paski i zwijamy, aby utworzyły nam się zgrabne bułeczki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy bułeczki czosnkowe. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Bułeczki czosnkowe pieczemy 25 minut. Jeśli nie będą mocno zarumienione to dopiekamy jeszcze 5 minut.
Odrywane bułeczki czosnkowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!