Odrywane bułeczki czosnkowe


x

Normalny

Tani

Bez jajek


Jeśli macie ochotę na aromatyczną i pyszną kolację to zapraszamy na odrywane bułeczki czosnkowe! Robi się je prosto, a smak jest rewelacyjny! Jeśli jednak przeszkadza nam zapach czosnku to można spokojnie zastąpić go ziołami – bułeczki wyjdą równie pyszne!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 25 min 55 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

Bułeczki drożdżowe:

  • świeże drożdże - 30 g

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • ciepła woda - 1/2 szklanki

  • woda - 4 łyżki

  • cukier - 1 łyżeczka

  • olej - 2 łyżki

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • masło do wysmarowania formy

Nadzienie czosnkowe:

  • masło - 50 g

  • czosnek (ząbki) - 5 sztuk

  • drobno posiekana pietruszka - 1 łyżka

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe:

Drożdże kruszymy, dodajemy do połowy szklanki wody wraz z 1 łyżką cukru i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce (bez przeciągów itp.) do podwojenia objętości.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdżowy zaczyn, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 10-15 minut.

Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut aby ciasto podwoiło objętość.

Nadzienie czosnkowe:

Masło wyciągamy z lodówki, aby było miękkie. Czosnek przeciskamy przez praskę.

W miseczce łączymy masło, czosnek, drobno posiekaną pietruszkę i szczyptę soli, tak aby utworzyło się nam masło czosnkowo-ziołowe.

Odrywane bułeczki czosnkowe:

Ciasto na bułeczki rozwałkowujemy na grubość około 1cm i smarujemy nadzieniem czosnkowym.

Następnie kroimy je na cienkie paski i zwijamy, aby utworzyły nam się zgrabne bułeczki.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy bułeczki czosnkowe. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Bułeczki czosnkowe pieczemy 25 minut. Jeśli nie będą mocno zarumienione to dopiekamy jeszcze 5 minut.

Odrywane bułeczki czosnkowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.