Maślane ciasteczka ze szprycy
Łatwy
Tani
Maślane ciasteczka wyciskane ze szprycy to nasz ostatni HIT! Robi je się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 10 min | 20 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 20 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
25 |
mąka - 350 g
masło - 200 g
drobny cukier - 100 g
jajko - 1 sztuka
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
czekolada deserowa (kostki) - 6 sztuk
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę drobno siekamy.
Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania jednolitej, jasnej masy.
Następnie dodajemy jajko i esencję waniliową. Miksujemy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy, mieszamy.
Na samym końcu dodajemy czekoladę, mieszamy łyżka.
Masę na ciasteczka przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Maślane ciasteczka pieczemy 10 minut, po tym czasie sprawdzamy i jeśli nie są zarumienione to dopiekamy jeszcze 2-3 minuty.
Maślane ciasteczka serwujemy z ciepłą czekoladą, herbata lub kawą!
Uwagi
Masa na ciastka będzie dosyć gęsta, więc najlepiej użyć plastikowej lub metalowej szprycy z szerszą końcówką. Jeśli jednak mamy rękaw kuchenny z folii to lepiej użyć podwójnego!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!