Pączki a’la Reese’s


x

Normalny

Przystępny


Pączki a’la Reese’s to prawdziwa uczta dla miłośników masła orzechowego! Delikatne i pyszne ciasto na pączki, masa czekoladowo-orzechowa i kawałki orzeszków – pycha! Same reese’s to klasyczne słodycze amerykańskie, a pączki a’la Reese’s możemy kupić w jednej z bardziej znanych amerykańskich cukierni – Krispy Kreme, albo… zrobić samodzielnie w domu 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h 10 min
Przygotowanie 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
18

Amerykańskie pączki:

  • mąka pszenna - 2 1/2 szklanki

  • świeże drożdże - 25 g

  • mleko (ciepłe) - 3/4 szklanki

  • jajko - 1 sztuka

  • letnia woda - 4 łyżki

  • cukier puder - 1/4 szklanki

  • roztopione masło - 1/4 szklanki

  • sól - 1/4 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Krem Reese’s:

  • czekolada mleczna/deserowa - 200 g

  • masło orzechowe - 4 łyżki

  • mleko - 4 łyżki

  • orzeszki ziemnie - 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE

Amerykańskie pączki:

Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Przykrywamy ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, pozostały cukier, esencję waniliową, sól, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto przez 5 minut.

Po tym czasie dodajemy roztopione, chłodne masło i zagniatamy 10 minut. Oczywiście jeśli mamy mikser z końcówką do ciasta drożdżowego to możemy go użyć.

Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, przykrywamy je ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 1.5h.

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i je rozwałkowujemy.

Następnie wykrawamy szklanką krążki, w których kieliszkiem wykrawamy dziurki (możemy oczywiście użyć gotowych foremek).

Tak przygotowane amerykańskie pączki układamy na blaszce i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

W głębokim garnku rozgrzewamy mocno olej i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron.

Gotowe doughnuts odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Krem Reese’s:

W rondelku umieszczamy połamaną na kostki czekoladę, mleko i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Ściągamy z palnika, dodajemy masło orzechowe i energiczne mieszamy rózgą do połączenia składników.

Orzeszki ziemne siekamy (nie bardzo drobno) i jeśli chcemy to możemy je odrobinę podprażyć na suchej patelni.

Pączki polewamy czekoladą z masłem orzechowym, posypujemy orzechami i odstawiamy aby masa stężała.

Uwagi

Czas oczekiwania na pączki to 135 minut. Ciasto podczas wyrabiania może się kleić, ale starajmy się nie dosypywać mąki. Jeśli będzie taka konieczność to starajmy się dodać jej jak najmniej. Olej do smażenia pączków powinien mieć temperaturę około 180 stopni. Jeśli używamy drożdży suszonych to używamy przelicznika 25g drożdży świeżych=7g drożdży suszonych.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.