Sernik nowojorski
Normalny
Przystępny
Sernik nowojorski czyli New York cheesecake to klasyczne, przepyszne amerykańskie ciasto! Oczywiście przypadnie to gustu wszystkim miłośnikom serników, ale również tym bardziej wybrednym lubiącym delikatne, kremowe desery – zapraszamy do spróbowania!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 1 h 40 min | 1 h 55 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 1 h 40 min |
Gotowe | 1 h 55 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Spód:
herbatniki - 150 g
masło - 100 g
Masa serowa:
twaróg na sernik - 1 kg
jajka - 4 sztuki
śmietanka kremówka - 250 ml
cukier - 200 g
cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 50 g
esencja waniliowa - 1 łyżka
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
cukier puder
lody, owoce do podania
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Masło roztapiamy w rondelku, a herbatniki kruszymy.
W misce łączymy składniki, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem.
Na spód wykładamy herbatniki i wyrównujemy łyżką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód 8-10 minut, aby się przyrumienił ale tylko delikatnie. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Masa serowa:
Ser twarogowy, śmietankę, cukier, cukier z wanilią i ekstrakt waniliowy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.
Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy serowej razem z przesianą mąką ziemniaczaną. Całość mieszamy trzepaczką, również tylko do połączenia składników.
Sernik nowojorski:
Ranty tortownicy ponownie smarujemy masłem i wykładamy masę serową.
Naczynie żaroodporne napełniamy wrzątkiem (około 1.5-2l) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Jedną półkę nad naczyniem z wodą umieszczamy tortownicę z sernikiem.
Ciasto pieczemy 10-12 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik nowojorski 1h20 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostudzenia.
Gotowy sernik nowojorski serwujemy oprószony cukrem pudrem w towarzystwie lodów i owoców.
Uwagi
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24cm!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!