pelniasmakow-banner

Sernik nowojorski


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Sernik nowojorski czyli New York cheesecake to klasyczne, przepyszne amerykańskie ciasto! Oczywiście przypadnie to gustu wszystkim miłośnikom serników, ale również tym bardziej wybrednym lubiącym delikatne, kremowe desery – zapraszamy do spróbowania!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 1 h 40 min 1 h 55 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 1 h 40 min
Gotowe 1 h 55 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Spód:

  • herbatniki - 150 g

  • masło - 100 g

Masa serowa:

  • twaróg na sernik - 1 kg

  • jajka - 4 sztuki

  • śmietanka kremówka - 250 ml

  • cukier - 200 g

  • cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki

  • mąka ziemniaczana - 50 g

  • esencja waniliowa - 1 łyżka

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy

  • cukier puder

  • lody, owoce do podania

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Masło roztapiamy w rondelku, a herbatniki kruszymy.

W misce łączymy składniki, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem.

Na spód wykładamy herbatniki i wyrównujemy łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód 8-10 minut, aby się przyrumienił ale tylko delikatnie. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masa serowa:

Ser twarogowy, śmietankę, cukier, cukier z wanilią i ekstrakt waniliowy krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy serowej razem z przesianą mąką ziemniaczaną. Całość mieszamy trzepaczką, również tylko do połączenia składników.

Sernik nowojorski:

Ranty tortownicy ponownie smarujemy masłem i wykładamy masę serową.

Naczynie żaroodporne napełniamy wrzątkiem (około 1.5-2l) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Jedną półkę nad naczyniem z wodą umieszczamy tortownicę z sernikiem.

Ciasto pieczemy 10-12 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy sernik nowojorski 1h20 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostudzenia.

Gotowy sernik nowojorski serwujemy oprószony cukrem pudrem w towarzystwie lodów i owoców.

Uwagi

Przepis jest na tortownicę o średnicy 24cm!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.