Ciasteczka z nutellą
Normalny
Przystępny
Nutellę uwielbia większość z nas, a jak upieczemy ciasteczka z nutellą to podwójna przyjemność gwarantowana! Zwłaszcza, że robi się je w zaledwie kwadrans 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 12 min | 27 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 12 min |
Gotowe | 27 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
14 |
nutella - 150 g
mąka - 500 g
jajka - 2 sztuki
cukier - 1/2 szklanki
masło - 60 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
gorzka czekolada - 30 g
esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Masło wyciągamy z lodówki aby miało temperaturę pokojową, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a czekoladę drobno siekamy.
W misie miksera umieszczamy masło z cukrem i miksujemy je na gładką masę.
Następnie dodajemy jajka z esencja waniliową i ponownie miksujemy.
Wyłączamy mikser, dodajemy przesiane produkty i dokładnie mieszamy ciasto łyżką.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
Z ciasta formujemy kuleczki, które rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy nutellę, zalepiamy, formujemy ponownie kuleczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasteczka z nutellą pieczemy 12 minut. W zależności od ich wielkości, możliwe że trzeba będzie je dopiec 2-3 minuty (jeśli zdecydujemy się na spore ciastka).
Gotowe ciasteczek z nutellą serwujemy gdy przestygną!
Uwagi
Jeśli chcemy aby nasze ciasteczka miały ładny kształt to możemy przełożyć ciasto do szprycy (najlepiej plastikowej z dużą końcówką, albo użyć podwójnie rękawa bo ciasto jest gęste), wyciskać bezpośrednio na blaszkę, następnie bardzo delikatnie nadziewać ciasteczka nutellą (używając małej końcówki). Jest to jednak sposób czasochłonny, wymagający cierpliwości i precyzji.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!