Różowy tort różany


x

Normalny

Drogi


Idealny tort dla małej księżniczki? A może dużej? Dzisiaj zapraszamy na cudny i pyszny różowy tort różany, który wbrew pozorom robi się całkiem prosto 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 40 min 1 h 25 min
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 1 h 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Różowy biszkopt:

  • jajka - 6 sztuk

  • cukier - 300 g

  • mąka ziemniaczana - 150 g

  • mąka pszenna - 150 g

  • proszek do pieczenia - 1 łyżka

  • gorąca woda - 6 łyżek

  • woda różana - 1/2 łyżeczki

  • różowy barwnik spożywczy - 1/2 łyżeczki

Krem różany:

  • śmietanka kremówka 36% - 500 ml

  • serek mascarpone - 250 g

  • cukier puder - 3 1/2 łyżki

  • woda różana - 2 łyżeczki

  • różowy barwnik spożywczy - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • rum/herbata - 1/3 szklanki

  • woda - 2/3 szklanki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Różowy biszkopt:

Wszystkie składniki na różowy biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.

Na przemian dodajemy żółtko z cukrem. Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodajemy wodę różaną i barwnik spożywczy. Gdy tylko składniki się połączą wyłączamy mikser.

Ciasto wylewamy na blaszkę (średnica 24cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Różowy biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.

Gorący biszkopt (w formie) upuszczamy na podłogę z wysokości około 40-50cm (w brew pozorom jest to istotny krok). Odstawiamy do ostudzenia.

Krem różany:

Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i wodę różaną ubijamy mikserem do momentu otrzymania gładkiego i dosyć gęstego kremu.

Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy tylko do połączenia składników.

Różowy tort różany:

Rum (jeśli tort ma być dla dzieci to herbatę) mieszamy z przegotowaną, wystudzoną wodą i esencją waniliową.

Biszkopt dzielmy na 2-3 blaty.

Na paterze układamy pierwszy blat różowego biszkoptu, nasączamy go ponczem, smarujemy kremem różanym, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, smarujemy kremem i powtarzamy czynność. Oczywiście zostawiamy sobie trochę kremu do ozdobienia tortu.

Gotowy różowy tort różany chłodzimy w lodówce.

Uwagi

Oczywiście zanim zaczniemy przygotowywać tort, upewniamy się że woda różana/ekstrakt różany jest spożywczy!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.