Różowy tort różany
Normalny
Drogi
Idealny tort dla małej księżniczki? A może dużej? Dzisiaj zapraszamy na cudny i pyszny różowy tort różany, który wbrew pozorom robi się całkiem prosto 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
45 min | 40 min | 1 h 25 min |
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Różowy biszkopt:
jajka - 6 sztuk
cukier - 300 g
mąka ziemniaczana - 150 g
mąka pszenna - 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżka
gorąca woda - 6 łyżek
woda różana - 1/2 łyżeczki
różowy barwnik spożywczy - 1/2 łyżeczki
Krem różany:
śmietanka kremówka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 3 1/2 łyżki
woda różana - 2 łyżeczki
różowy barwnik spożywczy - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
rum/herbata - 1/3 szklanki
woda - 2/3 szklanki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Różowy biszkopt:
Wszystkie składniki na różowy biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.
Na przemian dodajemy żółtko z cukrem. Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy wodę różaną i barwnik spożywczy. Gdy tylko składniki się połączą wyłączamy mikser.
Ciasto wylewamy na blaszkę (średnica 24cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Różowy biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
Gorący biszkopt (w formie) upuszczamy na podłogę z wysokości około 40-50cm (w brew pozorom jest to istotny krok). Odstawiamy do ostudzenia.
Krem różany:
Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i wodę różaną ubijamy mikserem do momentu otrzymania gładkiego i dosyć gęstego kremu.
Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy tylko do połączenia składników.
Różowy tort różany:
Rum (jeśli tort ma być dla dzieci to herbatę) mieszamy z przegotowaną, wystudzoną wodą i esencją waniliową.
Biszkopt dzielmy na 2-3 blaty.
Na paterze układamy pierwszy blat różowego biszkoptu, nasączamy go ponczem, smarujemy kremem różanym, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, smarujemy kremem i powtarzamy czynność. Oczywiście zostawiamy sobie trochę kremu do ozdobienia tortu.
Gotowy różowy tort różany chłodzimy w lodówce.
Uwagi
Oczywiście zanim zaczniemy przygotowywać tort, upewniamy się że woda różana/ekstrakt różany jest spożywczy!
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!