Keto deser czekoladowy
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy na keto deser czekoladowy, który jest idealny dla osób na diecie ketogenicznej, paelo, a także bezglutenowej i bez mlecznej! Ale spokojnie, jest tak pyszny że nawet osoby nie zwracające uwagi na etykietki będą zachwycone 😉
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
mleczko kokosowe (minimum 80% kokosa) - 400 ml
gorzka czekolada (min. 70% kakao, dla pewności sprawdzić czy w składzie nie ma mleka) - 100 g
sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
kakao - 1 łyżeczka
erytrol - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z erytrolem, sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem.
Następnie dodajemy przestudzoną, ale nie zastygnięta czekoladę. Krem czekoladowy miksujemy do połączenia składników.
Całość wstawiamy do lodówki aby nasz keto krem czekoladowy stężał.
Jeśli chcemy deser udekorować keto bitą śmietaną to odkładamy trochę ubitej masy koksowej (zanim dodamy czekoladę) i wstawiamy do lodówki aby stężała. Tuż przed serwowaniem przekładamy ją do szprycy/rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i dekorujemy 🙂
Uwagi
Aby keto deser czekoladowy się udał musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce i najlepiej jeszcze wsadzić je na 30 minut przed robieniem do zamrażalnika.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!