Puder pomarańczowy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Puder pomarańczowy to nasze ostatnie odkrycie, wzbogaca smak deserów, wygląda cudnie jako posypka (nawet do lodów czy owoców) no i ten zapach… obłędny 🙂 A robi się go oczywiście banalnie prosto!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
1

  • pomarańcze - 3 sztuki

  • cukier puder - 2 1/2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Pomarańcze obieramy bardzo cienko obieraczką do warzyw.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, wyłączamy go i wstawiamy skórki na 10 minut, studzimy i sprawdzamy czy się kruszą.

Jeśli nie i są nadal giętkie to powtarzamy procedurę do skutku, z tym że sprawdzamy skórki co 5 minut.

Możemy także ususzyć je na grzejniku.

Suche skórki pomarańczowe wkładamy do blendera razem z cukrem pudrem i mielimy na puder. Teoretycznie możemy użyć też moździerza kuchennego ale lepiej sprawdzi się blender/młynek do kawy.

Gotowy puder pomarańczowy przesiewamy przez sitko i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Uwagi

Obierając pomarańczę starajmy się uniknąć białej części.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.