Puder pomarańczowy
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Puder pomarańczowy to nasze ostatnie odkrycie, wzbogaca smak deserów, wygląda cudnie jako posypka (nawet do lodów czy owoców) no i ten zapach… obłędny 🙂 A robi się go oczywiście banalnie prosto!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
1 |
pomarańcze - 3 sztuki
cukier puder - 2 1/2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze obieramy bardzo cienko obieraczką do warzyw.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, wyłączamy go i wstawiamy skórki na 10 minut, studzimy i sprawdzamy czy się kruszą.
Jeśli nie i są nadal giętkie to powtarzamy procedurę do skutku, z tym że sprawdzamy skórki co 5 minut.
Możemy także ususzyć je na grzejniku.
Suche skórki pomarańczowe wkładamy do blendera razem z cukrem pudrem i mielimy na puder. Teoretycznie możemy użyć też moździerza kuchennego ale lepiej sprawdzi się blender/młynek do kawy.
Gotowy puder pomarańczowy przesiewamy przez sitko i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Uwagi
Obierając pomarańczę starajmy się uniknąć białej części.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!