Sos do pizzy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Chyba każdy z nas choć raz w życiu robił domową pizzę i przekonał się, że dobry sos bazowy to podstawa! Dlatego dzisiaj zapraszamy na prosty i naprawdę pyszny sos do pizzy, który sprawdza się za każdym razem!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
5 min 15 min 20 min
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
Gotowe 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • passata pomidorowa - 500 ml

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

  • oregano - 1 łyżeczka

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • cukier - 1/2 łyżeczki

  • bazylia (listki) - 5 sztuk

  • pieprz - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na oliwie z oliwek.

Gdy zacznie ładnie pachnieć podajemy passatę, oregano, sól, cukier, szczyptę pieprzu, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 15 minut, co chwilę mieszając.

Sos powinien być gęstawy, dlatego pozostawiamy uchyloną pokrywkę.

Gdy będzie gotowy, odstawiamy do ostygnięcia i na końcu mieszamy z posiekanymi listkami bazylii.

Sosem smarujemy spód pizzy, ale możemy go także używać do polania już upieczonej!

Uwagi

Sos powinien tylko delikatnie bulgotać, dlatego znacznie zmniejszamy moc palnika. Jeśli passata było mocno wodnista i sos powoli się redukuje to podgrzewamy go kilka minut dłużej.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.