Sos do pizzy
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Chyba każdy z nas choć raz w życiu robił domową pizzę i przekonał się, że dobry sos bazowy to podstawa! Dlatego dzisiaj zapraszamy na prosty i naprawdę pyszny sos do pizzy, który sprawdza się za każdym razem!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
5 min | 15 min | 20 min |
Przygotowanie | 5 min |
Gotowanie | 15 min |
Gotowe | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
passata pomidorowa - 500 ml
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
cukier - 1/2 łyżeczki
bazylia (listki) - 5 sztuk
pieprz - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na oliwie z oliwek.
Gdy zacznie ładnie pachnieć podajemy passatę, oregano, sól, cukier, szczyptę pieprzu, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 15 minut, co chwilę mieszając.
Sos powinien być gęstawy, dlatego pozostawiamy uchyloną pokrywkę.
Gdy będzie gotowy, odstawiamy do ostygnięcia i na końcu mieszamy z posiekanymi listkami bazylii.
Sosem smarujemy spód pizzy, ale możemy go także używać do polania już upieczonej!
Uwagi
Sos powinien tylko delikatnie bulgotać, dlatego znacznie zmniejszamy moc palnika. Jeśli passata było mocno wodnista i sos powoli się redukuje to podgrzewamy go kilka minut dłużej.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!