Biała czekolada z 3 składników
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj przepis, który skradł nasze serca – biała czekolada z 3 składników! Najlepsze w niej jest to, że sprawdzi się zarówno dla osób jedzących mleko krowie jak i wegan bo można ją zrobić z kokosowego mleka w proszku! Zatem zapraszamy wszystkich, włącznie z tymi którym doskwierają nietolerancje na laktozę czy kazeinę 🙂
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
mleko w proszku (puder) - 170 g
masło kakaowe - 150 g
cukier puder - 1 szklanka
Opcjonalnie:
esencja waniliowa/kokosowa - 2 kropelki
PRZYGOTOWANIE
Cukier puder przesiewamy razem z mlekiem w proszku. Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy będzie mocno ciepłe odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
W garnku zagotowujemy wodę, nad nim ustawiamy garnek z masłem kakaowym i na parze podgrzewamy go około minutę, cały czas mieszając.
Następnie powoli dodajemy mleko w proszku z cukrem, aromat i cały czas mieszamy.
Gdy składniki dobrze się połączą, czekoladę przelewamy do foremek i chłodzimy w lodówce.
Biała czekolada najlepiej smakuje schłodzona, bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki.
Uwagi
Mleko w proszku może być zarówno zwierzęce jak i roślinne, więc przepis może być wegański. Przed przygotowaniem czekolady upewniamy się, że masło czekoladowe jest spożywcze, a nie kosmetyczne 😉 Domowa biała czekolada nie ma stabilizatorów itp. zatem w temperaturze pokojowej będzie miękka, dlatego przechowujemy ją w lodówce. I jeśli o lodówce mowa – najlepiej przechowywać ją w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęła zapachów.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!