Pianka truskawkowa z 3 składników


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Pianka truskawkowa to jeden z najlepszych deserów na lato! W odróżnieniu od ciężkich tortów jest leciutka, błyskawiczna w przygotowaniu, a wygląda tak uroczo, że będzie ozdobą wszystkich spotkań z rodziną i przyjaciółmi!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • śmietanka kremówka 36% - 500 ml

  • truskawki - 500 g

  • galaretka truskawkowa (proszek) - 140 g

Dodatkowo:

  • bita śmietana

  • owoce

PRZYGOTOWANIE

Do miseczki wsypujemy galaretki truskawkowe, zalewamy szklanką (250ml) gorącej wody i dokładnie mieszamy aby się rozpuściły. Odstawiamy do stężenia.

Truskawki miksujemy (jeśli są bardzo kwaśne możemy dodać trochę cukru).

Śmietankę (mocno schłodzoną, najlepiej całą noc w lodówce) ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej truskawki i galaretkę, miksujemy krótko – tylko do połączenia składników.

Deser truskawkowy przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce 2h, aby stężał (oczywiście go przykrywamy, aby nie chłonął zapachów z lodówki).

Pianka truskawkowa przed podaniem powinna być ozdobiona bitą śmietaną, owocami, a jeśli chcemy to także ciasteczkami itp.

Uwagi

Do przepisu możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek. 140g galaretki to zazwyczaj 2 opakowania. Czas przygotowania wynosi 15 minut, ale czas oczekiwania jest dłuższy.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.