Pianka truskawkowa z 3 składników
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Pianka truskawkowa to jeden z najlepszych deserów na lato! W odróżnieniu od ciężkich tortów jest leciutka, błyskawiczna w przygotowaniu, a wygląda tak uroczo, że będzie ozdobą wszystkich spotkań z rodziną i przyjaciółmi!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
śmietanka kremówka 36% - 500 ml
truskawki - 500 g
galaretka truskawkowa (proszek) - 140 g
Dodatkowo:
bita śmietana
owoce
PRZYGOTOWANIE
Do miseczki wsypujemy galaretki truskawkowe, zalewamy szklanką (250ml) gorącej wody i dokładnie mieszamy aby się rozpuściły. Odstawiamy do stężenia.
Truskawki miksujemy (jeśli są bardzo kwaśne możemy dodać trochę cukru).
Śmietankę (mocno schłodzoną, najlepiej całą noc w lodówce) ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej truskawki i galaretkę, miksujemy krótko – tylko do połączenia składników.
Deser truskawkowy przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce 2h, aby stężał (oczywiście go przykrywamy, aby nie chłonął zapachów z lodówki).
Pianka truskawkowa przed podaniem powinna być ozdobiona bitą śmietaną, owocami, a jeśli chcemy to także ciasteczkami itp.
Uwagi
Do przepisu możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek. 140g galaretki to zazwyczaj 2 opakowania. Czas przygotowania wynosi 15 minut, ale czas oczekiwania jest dłuższy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!