pelniasmakow-banner

Kokosowa panna cotta z truskawkami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Deser banalny w przygotowaniu, a wygląda jak z dobrej cukierni 🙂 Kokosowa panna cotta z truskawkami smakuje obłędnie, a zachwyt najmłodszych „skośnym” przysmakiem jest bezcenny!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

Panna cotta:

  • śmietanka 30% - 400 ml

  • mleko 3.2% - 400 ml

  • cukier - 100 g

  • żelatyna - 4 łyżki

  • likier/esencja kokosowa - 1 łyżeczka

  • woda - 100 ml

  • wiórki kokosowe (opcjonalnie) - 2 łyżki

Mus truskawkowy:

  • truskawki - 500 g

  • galaretka truskawkowa - 70 g

  • cukier - 2 łyżeczki

  • sok z cytryny - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Panna cotta:

Do kubka wlewamy 100ml zimnej wody i dodajemy 4 (płaskie!) łyżki żelatyny czyi 32g. Mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznienie.

Mleko, śmietankę, cukier, likier/esencję kokosową podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu pełnego rozpuszczenia cukru.

Gorące mleko ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyny całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek.

Dla pewności panna cottę możemy przelać przez sitko do innego rondelka. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.

Bierzemy naczynie żaroodporne lub prostokątną formę do ciasta. Na środku układamy 1-2 ściereczki kuchenne.

Delikatnie przelewamy panna cottę do szklanek i układamy je oparte o brzegi formy do ciasta, z drugiej strony zabezpieczone ściereczką, tak aby zawartość zastygała po skosie. Chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.

Mus truskawkowy:

Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody (niecała szklanka) i odstawiamy do ostudzenia.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i blenduejmy z cukrem i sokiem z cytryny.

Następnie dodajemy galaretkę, blendujemy do połączenia składników.

Kokosowa panna cotta z truskawkami:

Na „krzywo” stężałą panna cottę wylewamy mus truskawkowy. Szklanki ustawiamy pionowo w lodówce i chłodzimy do czasu, aż mus stężeje.

Gotowa kokosowa panna cotta z truskawkami może być serwowana ozdobiona wiórkami koksowymi.

Uwagi

70g galaretki to zazwyczaj jedno opakowanie.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.