Szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem


x

Normalny

Przystępny


Puszyste ciasto biszkoptowe z owocami zawsze przywodzi na myśl dzieciństwo, a jak dodamy do niego truskawki i rabarbar to zdecydowanie poczujemy wakacyjny powiew lata 🙂 Jednym słowem zapraszamy na szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 50 min 1 h 10 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • truskawki - 300 g

  • rabarbar - 200 g

  • jajka - 5 sztuk

  • masło - 250 g

  • mąka pszenna - 2 szklanki

  • mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki

  • cukier - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Truskawki i rabarbar myjemy, z truskawek usuwamy szypułki. Kroimy owoce na mniejsze (ale nie małe) części.

Masło roztapiamy i odstawiamy, aby przestygło. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

W misie miksera ubijamy białka. Gdy uzyskamy ładną pianę dodajemy cukier, miksujemy do czasu aż nasza piana będzie błyszcząca i gęsta.

Następnie dodajemy żółtka i esencję waniliową. Gdy składniki się połączą, a masa będzie jednolita wyłączamy mikser.

Następnie powoli, partiami dodajemy roztopione masło i mieszamy delikatnie łyżką.

Na koniec dodajemy mąki i również mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.

Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki i rabarbar.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciasto pieczemy 50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, w razie potrzeby dopiekamy kilka minut.

Ostudzone szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem serwujemy oprószone cukrem pudrem.

Uwagi

Do pieczenia używamy funkcji góra-dół bez termoobiegu. Przepis jest na formę o wymiarach 25x30cm.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.